60 méter mélyen érlelt bort a Bodensee-ben egy osztrák borászat

A nem mindennapi kísérlethez acéltartályt használtak, ami egy évet töltött a tófenéken és a Mélységi mámor nevet kapta. Víz alatti érlelésről már korábban is hallottunk, azonban ennyire extrém mélységben történő érlelésre mindeddig csak pezsgők esetében volt példa.

Bízik abban, hogy folytatni tudja a kísérletét egy másik heylszínen is az az osztrák borász, aki a 2018-as szüretéből származó borát a Bodensee-ben, 60 m mélyen érlelte.

Joseph Möth, az osztrák Möth borászat tulajdonosa elmondta, az érvényben lévő szabályozások miatt a Bodensee-ben nem lehetséges a kísérlet folytatása, azonban reménykedik abban, egy másik helyen folytatni tudja a víz alatti érlelést.

Josef és Michaela Möth megkóstolják a bort, amely több, mint egy évet töltött a tó fenekén Fotó: Möth Borászat

A víz alatti érlelés egyébként divatossá vált az elmúlt évtizedben világszerte, láthattunk már példákat erre Spanyolország északi részén, a Baszk régióban található Crusoe Treasure borászatnál, vagy Argentínában, Patagóniában, a Wapisa borászat esetében.

Möth is ezt a koncepciót követte, amikor egy 1000 literes acéltartályt 60 m mélyre engedtek le a Bodensee mélyére.

BORT ÉRLELNI 60 M MÉLYEN?

Ilyen mélységben különösen ritkaság bort érlelni-mondta el Möth, aki azután kezdett el a víz alatti érlelés iránt érdeklődni, hogy olvasott a hajótörések után felszínre hozott palackokról. Más projektek során már láttunk bort érlelni felszín alatt, azonban a legtöbb maximum 25 m mélységben történt.

Annak érdekében, hogy biztosítsák a teljes elkülönítést és a tiszta környezetet, 60 m mélyre küldték le a bortartályokat, azonban mind a nyomás, mind a tartály láthatósága kihívások elé állította őket.

Acéltartály a tó fenekén, Fotó: Möth borászat

A víz alatt a búvárok ebben a mélységben csupán egy méter távolságra látnak el maguk elé. Nem tudhatjuk, hogy a tartály éppen 5 méterre előttünk, vagy mögöttünk van.

Annak ellenére, hogy a csapat GPS koordinátákat használt, és tudták hol van a tartály leengedve, a rossz látási viszonyok megnehezítették a kiemelést.

AZ AROMÁK INTENZITÁSA

Tiefenrausch-nak, magyarul “mélységi mámornak” nevezték el a projektet, amelynek keretében 2019-ben leküldték a tartályt, ami 1 évet töltött a homokos tófenéken, ahol a hőmérséklet mindössze 5 és 7 Celsius fok között van.

A kísérletbe bevont borok között egy vörös és egy fehér tétel kapott helyet. A vörös 80% zweigelt, 20% shiraz volt, a fehér pedig 100% chardonnay.

A későbbi kóstolások és vegyelemzések Robert Steidl, borászati szakértő professzor vezetésével zajlottak. Möth elmondta, eltérő eredmények mutatkoztak a víz alatt érlelt borok és a szárazföldön maradt minták között. A tóban érlelt borok aromái sokkal intenzívebbek, gyümölcsösebbek, harsányabbak voltak, ugyanakkor elmondta, azt várta, a tó mélyén lévő borok lassabban fognak érlelődni. Egy második kísérlet fogja majd lehetővé tenni azt, hogy tudományosan, papírokkal tudjuk alátámasztani az eredményeket.

MIÉRT TARTÁLYOK, ÉS MIÉRT NEM PALACKOK?

Az extrém körülmények miatt tartályok mellett döntöttek, hiszen ha 25 méternél mélyebbre vinnél egy normál boros palackot, szétrobbanna a magas nyomás következtében.  – mondta el Möth.

Persze vannak külön ilyen célra készített megerősített palackok is, mint például a pezsgőké, erre volt is már példa korábban, 2014-ben szintén 60 méteren, az Atlanti óceán mélyén töltött el 18 hónapot a Leclerc Briant cuvée-je, az Abyss.

HOGYAN TOVÁBB? 

A borászat Tiefenrausch (Mélységi mámor) néven értékesíti a Bodensee mélyén érlelt különleges vörös és fehér tételeit amelynek ára palackonként 139 Euro.

A bor a Mélységi mámor nevet kapta, több, mint egy évig érlelték víz alatt, Fotó: Möth borászat

Möth hozzátettte, a magánkísérlete nem marketing fogás volt, hanem egy kaland, egy jó tapasztalás a csapata számára, hangsúlyozta, ezért és nem a pénz miatt fogtak bele. A csapat már rajta van, hogy másik szóbajöhető tavat keressen lehetséges helyszínként az országban az új tesztekhez, Möth annyit árult el, vannak már további ötleteik.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.