Elon Musk űrhajója vitt Bordeaux-i borokat a Nemzetközi Űrállomásra
Kiderült, hogy a híres francia Château Petrus pincészet borai töltöttek 14 hónapot a Föld körül keringve a Nemzetközi Űrállomáson, az első mintákat Bordeaux-ban kóstolták.
Tizenkét üveg 2000-res évjáratú Château Petrus tért vissza biztonságban egy SpaceX Dragon űrhajón a Földre januárban. Ezt követően egyből Bordeaux-ba vitték őket, hiszen a palackok megutaztatása egy újszerű kutatási projekt részeként, a Space Cargo és az ISVV, Bordeaux-i borászati intézet közös vezetésével valósult meg.
Hogy milyen palackokról is volt szó, azt sokáig hétpecsétes titokként kezelték, azonban a Space Cargo a mai napon hozta nyilvánosságra , hogy a 2000-res évjáratú Petrus vett részt a küldetésen.
Az első kóstolást máricusban tartotta az ISVV, 12 kóstoló bíró részvételével, akik 30 ml-es mintákat kóstoltak, összehasonlítva az űrből érkezett, valamint a Földön érlelt tételeket.
A földön érlelt bor pontosan olyan volt, mint amire számítottak – nyilatkozta a Decanter magazin Bordeaux-i tudósítója, Jane Anson, aki részt vett a kóstoláson. Ugyanakkor elmondta, az űrből érkezett bor finom volt, azonban 2-3 évvel érettebbnek bizonyult a valódi koránál.
Több virágos aroma volt felfedezhető benne, valamint a tanninok egy picit lágyabbak és fejlettebbek voltak. A szakértő hozzátette, csupán egy űrből érkezett palackból kóstolt, így nem biztos, hogy nincsenek eltérések az egyes palackok között.
A szakértők egyhangúlag mindkét helyen érlelt bort nagyszerű tételként értékelték, a bizottság néhány különbséget állapított meg illat és ízlelés és színek tekintetében, valamint mindezek együttes hatását minden kóstoló személy véleménye alapján vették figyelembe. A mintákat kémiai elemzésnek is alávetették, az eredményekről majd egy nemzetközi tudományos folyóiratban fognak publikálni.
A Space Cargo örömmel hozta napvilágra, hogy a Château Petrus gyártóját nem vonta be a kísérletbe, így nem volt választása, melyik bort küldje a világűrbe. A kísérlethez a borokat egy bordeaux-i brókeren keresztül vásárolták meg.
Egy üveg 2000-res Petrus kereskedelmi ára 6500 Dollár (2 millió Forint) körül van.
A Space Cargo elmondta, azért esett a választás a Pomerol birtok 2000-res szüretéből származó palackjaira, mert azok minden borászati kritériumnak megfeleltek, beleértve azt is, hogy olyan borra volt szükségük, amelyben egy szőlőfajta dominál, ez esetben a merlot.
Nicolas Gaume, a Space Cargo egyik alapítója és vezérigazgatója elmondta, a növényeken teljes génszekvenciát kell végezni ahhoz, hogy megállapítsák, történt-e a DNS-ben változás a Nemzetközi Űrállomáson töltött idő alatt.
A gravitáció hiányát, vagy a mikrogravitáció jelenlétét végső stressz faktorként azonosítják, a projektben részt vevő kutatók főként arra voltak kíváncsiak, hogy a reagál a növény a megváltozott körülményekre.
A kísérlet a Mission Wise program része, amely hozzájárul a fenntartható mezőgazdaság megértéséhez.