A szlovén-magyar határmenti hegyvidék mesebeli szőlőbirtokai

Akár a Balaton-parton, akár a térség bármelyik népszerű termál településén töltjük szabadságunkat, érdemes felfedező útra indulni a határ túloldalán is, hiszen csak egy kőhajításnyira található a magyar tengertől, autópályán elérhető és remek bringa utakon is felfedezhető a Muravidék szlovén oldalon fekvő kincse.

Ha a határmenti Dobronak nevét halljuk, mindenkinek a Bakonaki-tó és az azt körülvevő rendkívül népszerű energiapark jut eszébe, a parkerdő közepén található Szent Vid forrással és kápolnával.

Ezúttal három települést magában foglaló “község” (így hívják gyűjtőnéven) felfedezésére indultunk, nem is akárhogyan, mint a borok, a borkultúra és a szőlőtermesztés hagyományainak nyomán.

Idilli pincék, gyönyörűen gondozott szőlőbirtokok, hétvégi házak és páratlan panoráma fogadott minket, amikor a dobronaki Pap-hegyen találkoztunk kísérőinkkel, akik beavattak minket a hegy történetébe, megtudtuk mit érdemes megnézni, megkóstolni, ha erre a vidékre érkezünk felfedező túrára. Akár bringával is, hiszen szemmel láthatóan nagyon népszerű a kerékpárosok körében határon átnyúló bicikli utaknak is köszönhetően ez a csodálatos vidék.

A táj tulajdonképpen a Mura menti Zalai Borvidék folytatása, úgy is fogalmazhatunk: a Zalai Borvidék a határon túl is folytatódik, hiszen a hegyvidéki szőlőültetvények a táj meghatározó elemei ezen a vidéken. Ideális klíma, megfelelő technológia, és szakételem: ez jellemzi a helyet, hiszen minden adott ahhoz, hogy igazán csúcsminőségű, remek borok készüljenek a termelőknél és kerüljenek a szomjas, borimádó túrázók poharaiba.

Kósa Ferenc, a község történelem tanára, egyben a helyi borút egyesület képviselője az Ampelográfiai kertben élőben szemléltette velünk a hegyeik szőlőkultúráját. Az Ampelográfiai kert ugyanis egy mini lenyomata annak, ami az egész térség szőlőültetvényeit meghatár

A mintaültetvényen összesen 70 szőlőfajtával találkozhatunk, a legjellemzőbb fajták itt is az olaszrizling, rajnai rizling, a tramini és a chardonnay. Kósa Ferenc elmondta, a gyönyörű kertet a rakicani mezőgazdasági szakközépiskola diákjai és a helyi borászok, és a szlovéniai borlovagok gondozzák.

A hegyen található Szent Orbán kápolna és az egykori Orbán pápa szobra, aki a szőlő, a szőlőtermelők, kádárok, kocsmárosok védőszentje. Orbán pápa a III. század elején vezette a keresztény egyházat.

A kápolna mellett bal oldalon található egy kuriózum is, a világ legöregebb, 400 éves szőlőtőkéjének közvetlen fajtaleszármazottja.

A néphagyomány szerint ha Orbán megvédte a termést a fagytól, akkor borral vendégelték meg a szobrát a gazdák, azonban ha fagykáruk keletkezett, megvesszőzték a szent szobrát.

Ez a hagyomány még ma is él, a rituálét itt is, ahogy Magyarországon sok helyen a mai napig tartják, minden év május 25-én, Orbán napján locsolják meg a hegyen lévő védőszent szobrát.

A Strehovci-i hegy ismert a jó állapotban fennmaradt borospincéiről, amelyek a 18-19. század népi építészetének örökségei. Egy különleges zsúpfedeles házat találtunk a hegytetőn, amely tulajdonképpen egy 100%-ban eredeti állapotában fennmaradt és megőrzött takaros zsúpfedeles tájház. Az épület ablakaiban piros muskátlik, az udvarán boroshordók teremtik meg a mai utazónak azt a miliőt, amely akkoriban jelen volt ezen a vidéken.

 

Ma a zsúptetős borospince a Strehovci Bortermelők Egyesületének a központja, népszerű találkozóhely, ahol borkóstolókat és különböző közösségi rendezvényeket tartanak. Sterhovci különleges fekvéséből adódóan úgy tartják, hogy a nap sugarai egész Szlovéniában itt érik először a szőlőtőkéket, az erdő hatása és a napsugarak dőlési szögének köszönhetően.

A jó borok mellé pedig igazi hegyi gasztronómia is párosul. A Muravidék messze földön híres kulináriájáról, számos helyi különlegességgel találkozhatunk, ha felfedezőútra indulunk az ízek birodalmába. Ha erre járunk, ne hagyjuk ki a bográcsban készült ételeket, a dödöllét, a rétest, a tepertős pogácsát, a gibanicát, a sonkát, vagy a vágott zsírt, a zsírban eltett húsokat, a házi kenyereket, és természetesen a perecet. A finom ételek pedig a hegy három idilli településéről, Dobrnakról, Strehovci-ról és Zsitkócról származó borokkal teljesednek ki igazán.

A blogbejegyzés az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával valósul meg.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.