Csúcson a rozé, több mint 100 millió palackot termelnek Németországban évente

Világszerte népszerű, Németországban például 9%-kal nőtt a minőségi rozé borok mennyisége 2019. évhez képest, ami mára elérte az 1 millió hektolitert.

A ROZÉ VILÁGSZERTE NÉPSZERŰ

A borfogyasztás egy új generációja köszöntött be, a rozé borok világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, hazája hagyományosan a franciaországi Provence régió. Magyarországon is igen kedvelt fajta, főként a nyári időszakban rendkívül népszerű a rózsaszín italt, akár szódával, rozé fröccs formájában.

A rozé népszerűsége szorosan összefügg az időjárással, minél melegebbre fordul az idő, annál jobban kedvelik a fogyasztók. A csúcskategóriás éttermek például már februárban berendelik a készletet, hogy a nyári időszakra elegendő mennyiség álljon rendelkezésre.

Ami a fogyasztástól és az ízektől kicsit távolabb áll, de a népszerűségéhez annál közelebb: a Z generáció kifejezetten imádja, hiszen a pink színvilág remekül passzol az Instagram és Facebook postokhoz, ezáltal számos híresség és véleményvezér is előszeretettel használja bejegyzéseiben, ami az elmúlt években nagyon sokat lendített a fajta népszerűségén. A #rosé hashtag alatt például 7,2 M bejegyzés található.

Mi sem mutatja ezt jobban, mint egy korábbi felmérés szerint az elmúlt 5 esztendőben, 2015 óra közel 90%-os növekedést mutattak ki a rozék értékesítésében.

Ízvilágában valahol a vörös és a fehér borok között  foglal helyet, magában hordozza a vörösborok gyümölcsösségét és aromáit, ötvözve a fehérborok ropogós savasságával. Kékszőlőből készül, a színét pedig az határozza meg, hogy a héjon áztatás mennyi ideig történik közvetlenül a szüretelés után, ez általában 2-3 órára tehető. Magyarországon főként Kékfrankosból készítik, azonban ha egy csúcs rozét kóstolnánk, válasszunk egy pinot noir, syrah, vagy cabernet franc-t.

A világ vezető rozé termelő országai: Franciaország, USA, Dél-Afrikai Köztársaság, Spanyolország, Olaszország, Németország

A NÉMET PIAC EREDMÉNYEI 

A Német Borintézet (DWI) adatai szerint az összes bor tekintetében a rozék részaránya már 13 %, ugyanez tíz évvel ezelőtt csak 9,7 % volt.

Az adatokból kiderült, hogy a rozé népszerűségének növekedése teljes mértékben a fehérborok rovására ment a 2020-ban, korábban a német minőségi bortermelés 63% tették ki a fehér borok.

A vörösborok továbbra is a termelés 24 %-át adták. Az intézet szerint az elmúlt évben összesen 7,6 millió hektoliter bor teljesítette sikeresen a hivatalos minőségi bor tesztet.

A száraz borok aránya hagyományosan magas, 48 %. A minőségi borok 21 %-ban félszárazak, 30%-ban pedig édesek voltak.

Ízjelzés nélkül a borok 1 %-át palackozták – adta hírül a Proplanta német agrároldal. Németországban a DWI közleménye szerint minden minőségi bornak címkevizsgálaton kell átesnie, mielőtt forgalomba hozzák.

Csak az összes szükséges feltétel teljesülése esetén kapnak hivatalos vizsgálati számot az egyes termékek, ezt fel is kell tüntetni a címkén. Átlagosan az összes német bor 88 %-a teljesíti ezt a minőségi tesztet. A fennmaradó mennyiséget például Landwein kategóriában, úgynevezett vidéki borként forgalmazzák, vagy habzóbor készítésére használják.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.