Nőtt a borfogyasztás, pedig bezártak az éttermek

A közelmúltban jelentősen megnőtt a borfogyasztás Németországban. A már lezárult, 2020. július végéig tartó borászati szezonra vonatkozóan a mérleg 20,7 literes átlagos fogyasztást mutatott lakosonként.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az egy főre jutó átlagos borfogyasztás 5,3 liter volt.

Ez fejenként 0,6 literrel több, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban – derült ki a a Német Borintézet (DWI) adataiból. A habzóbor fogyasztása ugyanakkor fejenként átlagosan 0,1 literrel, 3,2 literre csökkent.

A Német Szőlészeti Egyesület által összeállított felmérés a teljes borpiacot lefedi – az éttermi fogyasztástól a kiskereskedelemig és a borászok közvetlen értékesítéséig. A 2019/20-as időszakban Németországban és külföldön összesen mintegy 17,2 millió hektoliter bort, valamint 2,6 millió hektoliter habzóbort fogyasztottak.

Kiemelten fontos, hogy a borfogyasztás az elmúlt borászati évben növekedett, mégpedig annak ellenére, hogy a vendéglátóipar a koronavírus terjedése miatt az időszak jelentős részében bezárt” – magyarázta a Német Borintézet ügyvezető igazgatója.

Monika Reule. “Szokatlanul alakult a nyaralási szezon, jóval kevesebben utaztak külföldre. Így a nyári szabadságukat belföldön töltötték el és sokan fogyasztottak bort a szabadságuk ideje alatt. Ezenkívül az első lezáráskor több bort vásároltak az üzletekben, és sok fogyasztó ez idő alatt pótolta borkészleteit is” – tette hozzá Monika Reule.

A DWI adatai szerint Németország a negyedik helyet foglalja el a világ bor- és pezsgőfogyasztói piacain – számolt be a német Proplanta mezőgazdasági híroldal. A 19,8 millió hektoliteres teljes fogyasztott mennyiség csak Olaszországban (22,6 millió hektoliter), Franciaországban (26,5 millió hektoliter) és az Egyesült Államokban (33 millió hektoliter) magasabb a német adatnál.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az egy főre jutó átlagos borfogyasztás 5,3 liter volt.

Ez 2 deciliteres növekedés a 2018-as átlaghoz képest és megegyezik a 2017-es statisztikával. Régiós viszonylatban Budapesten a legmagasabb az átlagos éves borfogyasztás, itt 8,2 liter az adat. Közép-Magyarországon 6,8 liter, Közép-Dunántúlon 6,2 liter, Dél-Dunántúlon 6,1 liter, Nyugat-Dunántúlon 5,1 liter, Pest megyében 5 liter, Észak-Magyarországon 4,4 liter, Dél-Alföldön 4 liter, az Észak Alföldön pedig 3,3 liter az egy főre jutó borfogyasztás Magyarországon.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.