Kirándulás a többségében magyarok lakta Muravidéki Dobronakra

Augusztusban a szlovéniai Dobronakba tettünk egy kirándulást. Ezen a csodálatos Muravidéki domboldalon szépen sorakoznak a szőlőbirtokok, a kiváló kerékpáros utak és a szebbnél szebb látnivalók.

Az első helyszínünk a Bakonaki-tó, amelyre kíváncsian kerestük a térképen, vajon hol találhatjuk. Útra keltünk, és rábíztuk magunkat a pincenavigátorra. Dobronaktól néhány kilométerre az erdő közepén találtunk rá erre az eldugott kincsre. Ezen a területen sok energiapontot bemértek, amelyeknek gyógyító hatásuk van.

https://www.pincenavigator.hu/hu/latnivalo/bakonaki-to

Minden energiapont más-más betegségre gyakorol jótékony hatás.

A víz mellett már a horgászok várták a kapást, családok piknikeztek és a tó egyik szegletében a borászok is összegyűltek.

Néhány kedves köszöntő után eljött a várva várt pillanat, ugyanis a dobronaki és a zalai borászok azért találkoztak ezen a szép helyen, hogy a borminősítés eredményét megtudják.

Először az arany, majd az ezüst és a bronz minősítéseket osztották ki. Nem meglepő talán, de a zalai borászok folyamatosan kapták az okleveleket. Jobbnál jobb dicséretben, elismerésben részesültek, tudniillik a beküldött borokat szakértői bizottság elismerően díjazta. A dobronaki borászok se távoztak üres kézzel. Természetesen a minősítés mellett a szakmai beszélgetések is hangsúlyos szerepet kaptak, mert egy-egy ilyen esemény tökéletes alkalom arra, hogy megvitassák az idei év termését, minőségét, tanácsokat adjanak egymásnak.

A borászokat magukra hagytuk és ellátogattunk az Urisk borozóhoz.

A szemünk szánk tátva maradt, ugyanis a hely és a panoráma páratlan összhangban van egymással. Itt áll egy szalmával fedett, több mint 200 éves, felújított borospince.

Sok emléket őriz ez a hely. Műemlékként védik, mivel a hagyományokat ápoló építészete a kulturális örökséghez tartozik. Ezzel a mottóval fogadják az ide látogatókat: A léleknek készült és az emberi érzékeket kényeztető. A kóstolóknak, ünnepségeknek és különféle összejövetelek alkalmas hely akár 50 vendég befogadására is alkalmas.

Magunk mögött hagyva ezt a fantasztikus látványt, ellátogattunk a Hancsik tanyára.

Hancsikiék, azaz Edit és József olyan lendületes és vendégszerető kedvességgel fogadtak minket és az ideérkező turistákat, hogy párját nem találni. József azzal kezdte, mit kérünk enni, de szinte meg se várta a válaszunkat, a jelszavukat már mondta is: Itt ennyi, innyi köll! Nem is akartunk ellenkezni, így elfogadtuk a finom ételeket, miközben mesélt a helyről.  A megtermelt növények, zöldségek, felhizlalt állatok szolgálnak alapanyagul a tájjellegű ételekhez. A konyhában pedig Edit kezei között válnak finom ételekké. A Szőlőtermelők Egyesületének elnöke büszkén mutatta meg a legújabb elismerésüket, 2019-ben az Év Muravidéki magyar étterme lett.

Tele hassal már lassabban folytatódott a felfedezői dobronaki kirándulás, de szerencsére a borok kerültek előtérbe. A Lujza vendéglő udvarán egy fedett helyre vezettek minket. A délutáni tűző nap és a kellemes szellő tökéletes helyszín volt arra, hogy megkóstoljuk a borokat. Ahogy említettük, valóban különleges, mivel az egyedi szerkezetű borkúttal még nem igazán találkozhattunk sehol. A poharak alján egy chip található, így a megvásárlása során aktiválódik. Ezzel 6 féle bort tudtunk megkóstolni.

Természetesen a vendéglőben hagyományos pince is várja a csoportok, társaságok érkezését és a jellegzetes hangulat megadja a varázsát a kóstolásnak.

Ennyi íz és élmény kavalkád után nem maradt más hátra, mint a szemünket elkápráztatni az orchideaparkban. Közel 500 ezer orchideát nevelnek itt évente, de ezen kívül a trópusi házban megcsodáltuk a  különleges növényritkaságokat is, mint például a kávét, a vaníliát, az ananászt.

https://www.pincenavigator.hu/hu/latnivalo/dobronaki-orchideapark

Dobronak egy hatalmas élménnyel gazdagította kirándulásunkat, melyben érezhető volt a közvetlen és vendégszerető hozzáállás. Ahogy Hancsik József mondta, Muravidék egy ékszerdoboz, mert itt minden megtalálható: mesebeli táj, finom ételek, kiváló borok és természetesen a vendégszerető emberek.

A blogbejegyzés az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával valósul meg.

 

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.