Barolo, a királyok bora Észak-Olaszországból
Elmerültünk az Észak- olaszországi Piedmont kultúrájában egy kiváló Barolo-val, és összegyűjtöttünk pár dolgot a messze földön híres vörösbor segítségével. A Barolo-t választhatjuk különleges eseményekre, ünnepi vacsorákra, vagy simán egy kellemes baráti bor-és sajt estéhez egyaránt.
A Bordeaux-i és Burgundi mellett létezik még egy NAGY B betűs, egy kóstoló erejéig mondjunk au revoir-t a francia palackoknak és kiáltsunk benvenuto-t a királyok borának! Ha az olasz vörösborokról van szó, a Piedmont-i vörös nagymenő a csúcsok-csúcsa. Összefoglaltuk, mit kell tudnod róla.
MI A BAROLO?
A Barolo egy vörösbor, amelyet az olaszországi Piedmont régióban készítenek. A borok Nebbiolo szőlőből készülnek, amely egy kis szemű, vékony héjú vörös szőlőfajta, általában magas sav és tannin tartalommal.
A Nebbiolo szőlő kezd először rügyezni, ugyanakkor ezt a szőlőfajtát szüretelik a legkésőbb, általában október végén. A Barolo-t kizárólag Nebbiolo-ból készítik. A borok gazdagok, testesek, rendkívül hangsúlyos sav-és tannin tartalommal rendelkeznek. A Barolo-kat gyakran hasonlítják a nagy Burgundy Pinot Noir-okhoz a világos tégla pigmentek és savassága miatt. Ezen kívül a két régió szépségében is sok hasonlóságot mutat.
Rózsaillat, kátrány (ezt a Nebbiolo fajtajellegének tartják), és szárított fűszernövények illata, gyakran azonosítják a Barolo borokat a ezekkel az aromákkal.
A DOCG szabályozásnak megfelelően a borokat minimum két évig kell érlelni tölgyfahordóban, majd egy évig palackban. További öt éves érlelés (tölgyfahordó esetén három) után lehet kérni a “Riserva” minősítés megjelölését, mindkét esetben minimum 13%-os alkoholtartalommal rendelkező tételekre.
A történelmi Fontanafredda birtok borásza a Barolo-t egy kedves személyhez hasonlítja, akit lassan, lépésről-lépésre kell felfedezni. Amikor egy Barolo-t kinyitunk, minden alkalommal mást és mást érzékelünk, és mindig más érzelmet hoz a felszínre.
HOL VAN?
Barolo Piedmont észak-nyugati részén Langhe tartományban található, Albától körülbelül 10 km-re, dél-nyugati irányban.
Barolo régióban 11 település vesz részt a termelésben, amelybe az 5 legkiemelkedőbb is beletartozik: Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba, és Monforte d’Alba.
Langhe-t két részből tevődik össze: A Serralunga – völgy, ahol a Fontanafredda birtok is található, a keleti településeket, a másik pedig a Központi – völgy, amely Barolo-t és La Morra-t foglalja magában.
Serralunga – völgynek homokban és mészkőben gazdag talaja van, az utóbbi gyakran agyagosabb. Ezek a területek intenzívebb borokat adnak, amelyek hosszabb érlelést igényelnek, mint a központi völgy tételei, amelyek lágyabbak és gyümölcsösebbek. La Morra településen állítják elő a legtöbb bort.
HOGY KÉSZÍTIK?
A Barolo DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) az olasz borok létező legmagasabb minősítése, amely meghatározott gyártási módszert és minőségi garanciát követel meg.
A Barolo DOCG -nek minden esetben 100% -ban Nebbiolo szőlőből kell készülnie, és minimum 38 hónapot kell érlelni, ebből összesen 18 hónapot hordóban. A címkén a “Riserva” megnevezés akkor használható, ha a bort legalább további 5 évig pincében érlelték.
MIKOR FOGYASSZUK A BAROLO-T?
A hangzatos “királyok bora” megnevezés ellenére a Barolo-t nem csak különleges eseményekre tartogatjuk – habár az egyik olyan elérhető bor, amely a korral csak egyre értékesebbé válik.
Barolo zamatos tételei tökéletesek tavaszi és nyári grillezésekhez, ősszel egy jó gombás rizottóhoz, télen pedig egy nehezebb steak vacsora kiváló kísérője lehet. A sokoldalú ízvinágával kiválóan illik szárított húsokhoz, sonkákhoz, és kemény sajtokhoz.
Az egyetlen olyan bor, amelyet gyűjtők is előszeretettel vásárolják, de a napi fogyasztása is jelentős.