A világ legnagyobb boroshordója a németországi Heidelbergi várkastélyban van

A Heidelbergi várkastély legérdekesebb része az úgynevezett hordóház, ahol a világ legnagyobb boroshordóját tartják számon, a tetején még egy táncparkettet is kialakítottak.

A 13. századi heidelbergi várkastély sok történelmi viszontagság tanúja volt már az évszázadok folyamán, azonban kevesebbet tudunk arról, hogy annak hordóházában található egy monumentális méretű hordó, amely olyan szépirodalmi művekben is szerepelt, mint a Münchausen báró csodálatos kalandjai, a Nyomorultak, vagy a Moby Dick.

A nem hétköznapi méretekkel rendelkező gigantikus hordó 8,5 méter hosszú és 7 méter széles, 221 726 liter bort lehet tárolni benne.

Az építéséhez annak idején 130 tölgyet vágtak ki, és 1751-re készült el a remekmű, amelyet mindössze 10 évig használtak, így már az 1800-as években is turisztikai látványosságnak számított.

Egy francia gyűjtő és művész, Charles de Graimberg volt az, aki sokat tett a megőrzéséért, fennmaradásáért.

Hogy működött a gyakorlatban a bor tárolása? A hordó tetején bevezetett csövön keresztül juttatták kisebb hordókba a bort, később ezen a helyen alakítottak ki egy kisebb táncparkettet, ahova lépcsőn keresztül lehet feljutni.

VIDEÓ A VILÁG LEGNAGYOBB BOROSHORDÓJÁRÓL

A HEIDELBERGI VÁRKASTÉLYRÓL

A tizenharmadik századi gyökerekkel rendelkező német heidelbergi várkastély először erődítményként szolgált, majd a wormsi érsekek és  a pfalzi választófejedelmek központja lett. Egy örökösödési háborúban 1689-ben és ezt követően 1693-ban – XIV. Lajos francia király katonái nagy kárt tettek az addig látványos helyi palotában.

A pfalzi örökösödési háborút lezáró rijswijki békeszerződés (1697) enyhülést hozott. Úgy tervezték, hogy a kastélyt teljesen elbontják és a használható részeket egy új palota megépítéséhez használják fel. A terv végrehajtása nehézségekbe ütközött, ezért a kastély ideiglenes helyreállítása mellett döntöttek, de pénzhiány miatt elnapolták a terv végrehajtását.

IV. Károly Tivadar úgy gondolta, hogy visszaköltözik a heidelbergi kastélyba, de 1764. június 24-én kétszer egymás után villám csapott az épületbe, a kastély ismét tűz martaléka lett, ezt a fejedelem rossz jelnek tekintette és elállt terveitől.

Csak a XIX. században indult a monumentális épület megmentésére irányuló összefogás, de még mai is részben romos kastélyként várja a turistákat.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.