Adómentesen lehet ajándékozni a termelőtől vásárolt palackos, eredetjelölt borokat

Egy új kormányrendelet értelmében 2023. november 16-ától adómentesen lehet ajándékozni és reprezentációs célból felszolgálni bizonyos oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, felcímkézett palackokban árusított borászati termékeket.

A mentesség alá vont borászati termékek körébe az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet II. részében szereplő, szőlőből készült termékek tartoznak.

A rendelet alapján a forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől palackozott kiszerelésben vásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, a Btv. 1. § 3. pontja szerinti borászati termék reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történő juttatása mentesül az adófizetési kötelezettség alól.

A Magyar Közlöny 141. számában kihirdetett, 451/2023. számú kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény és a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó szabályaitól eltérően 2023. november 16-ától „mentes az adó alól a közvetlenül a szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény (Btv.) 9. paragrafusának (1) bekezdése szerinti forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől palackozott kiszerelésben vásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, a Btv. 1. paragrafusának 3. pontja szerinti borászati termék reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történő juttatása”.

A mentesség alá vont borászati termékek körébe az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet II. részében szereplő, szőlőből készült termékek tartoznak.

Eszerint a borászati termékkörbe tartozik:

  • a bor
  • a még erjedésben lévő újbor
  • a likőrbor
  • a pezsgő
  • a minőségi pezsgő
  • az illatos minőségi pezsgő
  • a szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor
  • a gyöngyözőbor
  • a szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor
  • a szőlőmust
  • a sűrített szőlőmust
  • a finomított szőlőmustsűrítmény
  • a szárított szőlőből készült bor
  • a túlérett szőlőből készült bor
  • a borecet.

Az EU-rendelet részletesen tartalmazza az egyes kategóriákba sorolt termékek paramétereit, minőségi jellemzőit.

Kizárólag a termelőtől vásárolt palackos, eredetjelölt bor lesz adómentes.

A rendeletből az világosan kiderül, hogy csak palackozott borokra, mint juttatásra fog vonatkozni az adómentesség, de vajon mit jelent a „forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyes” kifejezés. A Varga Pincészet egyik tulajdonosa, Varga Péter szerint ez magát a bortermelőt jelenti, a pincészetet, ahol előállítják a bort.

Tőlük lehet majd adómentes juttatási célra vásárolni. Ebből következik, hogy a boltban, borszaküzletben, bornagykereskedőtől, stb. vásárolt borra nem fog vonatkozni az adókedvezmény, ami jelentős szűkítés – tette hozzá. Tudomása szerint az ajándék, illetve reprezentatív felhasználású borokat eddig jellemzően a nagy borkereskedőktől vásárolták a cégek – az adómentesség tehát valamennyi forgalmat átterelhet a borkereskedőktől közvetlenül a pincészetekhez, a bortermelőkhöz.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.