Villányi tüzes vörösek arról a helyről, amit az ördög szántott

Villány, amit bátran nevezhetünk a magyar Bordeaux-nak is, a vörösbor imádók paradicsoma, a magyar borok legjobbjainak-legjobbjai rendre innen kerülnek ki. Honnan máshonnan, mint az Ördögárokból, abból a völgykatlanból, amit a legenda szerint maga az ördög szántott.

Ez az ország legdélebbi és legmelegebb borvidéke kontinentális, szubmediterrán klímával, ahol a legmagasabb a napsütéses órák száma és a legkevesebb a csapadék mennyisége. Remek termőhelye a híres vöröseknek, a hazai termelésű cabernet sauvignon, cabernet franc, a merlot és a portugieser hazája, de a gyönyörű kékfrankosnak és pinot noir-nak is otthont ad.

Az Ördögárok (Villlány és Nagyharsány közötti, kb. 60 hektár) területét a hetvenes években kivonták a szőlőtermelés alól, az elmúlt húsz évben lezajlott szőlőtelepítési programnak köszönhetően visszanyerte régi pompáját, hogy újra Csodálatos Borok készülhessenek ezen az ősi területen. A meredek hegyoldalban (sok helyen a lejtés 20-25% is lehet) teraszos kialakítással építették ki a szőlőültetvényeket.

Az ősi monda úgy tartja, a harsányi hegy lábánál élő öreg boszorkány páratlan szépségű lányára, Harkára még az ördög is szemet vetett.

A vénasszony próbatétel elé állította az ördögöt, aki csak akkor kaphatta meg a lány kezét, ha egy éjszaka alatt, kakasszóig felszántja a köves hegyoldalt. A boszorkány látva, hogy az ördög már majdnem elvégezte a munkát, cselhez folyamodott és pirkadat előtt a kakas hangját utánozva elkukorékolta magát. Az ördög mérgében, hogy elbukta a próbatételt, nagyot toppantott, és ahol elnyelte a föld, azóta kénes, melegvizű-forrás tör fel a mélyről.

A Villányi hegység öt egymásra tolt pikkelyből áll, fő tömegét a földtörténeti középkor tengereiben lerakódott karbonátos kőzetek, dolomit és mészkőféleségek) építik fel, ahogy a Szársomlyót is, a 150 milió éves szársomlyói mészkő.

Az egyes dűlőkön megtalálható talaj minősége határozza meg, hogy savban gazdag, vagy lágyabb borokat kapunk.

Ahol vékonyabb a löszréteg, és a szőlő gyökerei lehatolnak a kalciumban gazdag altalajba, onnan kerülnek ki a savasabb borok, míg a löszösebb dűlőkről a lágyabb tételek. A mikroklímának és a talajadottságoknak köszönhetően

A villányi vörösek elegánsak, tanninban, színanyagokban gazdag borok, nehezek, testesek, nagy alkoholtartalommal rendelkeznek.

FŐ FAJTÁK

  • Cabernet Sauvignon
  • cabernet franc,
  • merlot,
  • portugieser,
  • pinot noir,
  • kékfrankos.

MIVEL FOGYASSZUK?

A hagyományos Villány környéki ételek főként sertéshúsból készülnek, fűszeres, szárazbabos fogások, amelyhez a villányi gazdák portugiesert fogyasztanak.

A nagytestű tanninhangsúlyos, hosszú, 5-6 éves barrique érlelésű vörösborok vörös húsokkal kiválóan harmonizálnak. Vadételekhez, vadszárnyasokhoz, marhahúsból készült ételekhez kínálhatjuk ezeket a borokat. Ha a tannin fanyarsága uralkodik az ízen, ajánljuk bátran a legmarkánsabb erdei gombákhoz. Ha a szarvasgombát fűszerként használjuk, csodálatosan együttműködik a egy jó villányi pinot noir-ral.

Imádják egymást az érett sajtokkal is, etalonja a parmezán, a Pecorino, a Manchego, a Cheddar vagy a Gruyer Comte, emellett kiváló társa a csokoládénak is.

BORTÚRA

A Villányi körzetben hangulatos településekkel találkozunk, amelyeket egy hosszúhétvége alatt csodálatosan fel lehet fedezni. Kezdetektől fogva a bor rányomta a bélyegét az építészetre is, szinte mindenütt a falvak főutcáján helyezkedik el a pincesor. Villánykövesden ls Palkonyán egész pincefalvak épültek. A híres, legnagyobb befogadóképsességű villánykövesdi Batthyány pince 1750 körül épült. Nagynyárádon és Bólyon is gyönyörű pincesorokkal találkozhatunk.

A villányi határ további dűlői

Csillagvölgy (“Sterntal) – a legjobb villányi átlagnak megfelelő, a helyi standard-ekhez képest gyorsabban érő borok

Jammertal (Siralomvölgy)- a Kopár után a legjobbnak mondott terület, érett borai krémes textúrát mutatnak (nevét feltehetően az 1687-es szársomlyói csata után nyerte el)

Konkoly

Kopár – a szőlők felett mészkővel fedett, termőréteggel nem rendelkező hegyoldal, a legelőnyösebb mikroklímájú hely

Remete – borai határozottak, kemény karakterűek

Várerdő – nyugati fekvésű, jó terület, itt készülnek a mindennapok kedvelt boraként ismert népszerű portugieserek

Göntér és Zuhánya – a siklósi körzet részeként fehérborairól ismertek. Érdekesség, hogy a Villányi körzet vörösboraival tette híressé a régiót, addig a siklósi körzetben remek fehérborokat készítenek.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.