Villányi tüzes vörösek arról a helyről, amit az ördög szántott
Villány, amit bátran nevezhetünk a magyar Bordeaux-nak is, a vörösbor imádók paradicsoma, a magyar borok legjobbjainak-legjobbjai rendre innen kerülnek ki. Honnan máshonnan, mint az Ördögárokból, abból a völgykatlanból, amit a legenda szerint maga az ördög szántott.
Ez az ország legdélebbi és legmelegebb borvidéke kontinentális, szubmediterrán klímával, ahol a legmagasabb a napsütéses órák száma és a legkevesebb a csapadék mennyisége. Remek termőhelye a híres vöröseknek, a hazai termelésű cabernet sauvignon, cabernet franc, a merlot és a portugieser hazája, de a gyönyörű kékfrankosnak és pinot noir-nak is otthont ad.
Az Ördögárok (Villlány és Nagyharsány közötti, kb. 60 hektár) területét a hetvenes években kivonták a szőlőtermelés alól, az elmúlt húsz évben lezajlott szőlőtelepítési programnak köszönhetően visszanyerte régi pompáját, hogy újra Csodálatos Borok készülhessenek ezen az ősi területen. A meredek hegyoldalban (sok helyen a lejtés 20-25% is lehet) teraszos kialakítással építették ki a szőlőültetvényeket.
Az ősi monda úgy tartja, a harsányi hegy lábánál élő öreg boszorkány páratlan szépségű lányára, Harkára még az ördög is szemet vetett.
A vénasszony próbatétel elé állította az ördögöt, aki csak akkor kaphatta meg a lány kezét, ha egy éjszaka alatt, kakasszóig felszántja a köves hegyoldalt. A boszorkány látva, hogy az ördög már majdnem elvégezte a munkát, cselhez folyamodott és pirkadat előtt a kakas hangját utánozva elkukorékolta magát. Az ördög mérgében, hogy elbukta a próbatételt, nagyot toppantott, és ahol elnyelte a föld, azóta kénes, melegvizű-forrás tör fel a mélyről.
A Villányi hegység öt egymásra tolt pikkelyből áll, fő tömegét a földtörténeti középkor tengereiben lerakódott karbonátos kőzetek, dolomit és mészkőféleségek) építik fel, ahogy a Szársomlyót is, a 150 milió éves szársomlyói mészkő.
Az egyes dűlőkön megtalálható talaj minősége határozza meg, hogy savban gazdag, vagy lágyabb borokat kapunk.
Ahol vékonyabb a löszréteg, és a szőlő gyökerei lehatolnak a kalciumban gazdag altalajba, onnan kerülnek ki a savasabb borok, míg a löszösebb dűlőkről a lágyabb tételek. A mikroklímának és a talajadottságoknak köszönhetően
A villányi vörösek elegánsak, tanninban, színanyagokban gazdag borok, nehezek, testesek, nagy alkoholtartalommal rendelkeznek.
FŐ FAJTÁK
- Cabernet Sauvignon
- cabernet franc,
- merlot,
- portugieser,
- pinot noir,
- kékfrankos.
MIVEL FOGYASSZUK?
A hagyományos Villány környéki ételek főként sertéshúsból készülnek, fűszeres, szárazbabos fogások, amelyhez a villányi gazdák portugiesert fogyasztanak.
A nagytestű tanninhangsúlyos, hosszú, 5-6 éves barrique érlelésű vörösborok vörös húsokkal kiválóan harmonizálnak. Vadételekhez, vadszárnyasokhoz, marhahúsból készült ételekhez kínálhatjuk ezeket a borokat. Ha a tannin fanyarsága uralkodik az ízen, ajánljuk bátran a legmarkánsabb erdei gombákhoz. Ha a szarvasgombát fűszerként használjuk, csodálatosan együttműködik a egy jó villányi pinot noir-ral.
Imádják egymást az érett sajtokkal is, etalonja a parmezán, a Pecorino, a Manchego, a Cheddar vagy a Gruyer Comte, emellett kiváló társa a csokoládénak is.
BORTÚRA
A Villányi körzetben hangulatos településekkel találkozunk, amelyeket egy hosszúhétvége alatt csodálatosan fel lehet fedezni. Kezdetektől fogva a bor rányomta a bélyegét az építészetre is, szinte mindenütt a falvak főutcáján helyezkedik el a pincesor. Villánykövesden ls Palkonyán egész pincefalvak épültek. A híres, legnagyobb befogadóképsességű villánykövesdi Batthyány pince 1750 körül épült. Nagynyárádon és Bólyon is gyönyörű pincesorokkal találkozhatunk.
A villányi határ további dűlői
Csillagvölgy (“Sterntal) – a legjobb villányi átlagnak megfelelő, a helyi standard-ekhez képest gyorsabban érő borok
Jammertal (Siralomvölgy)- a Kopár után a legjobbnak mondott terület, érett borai krémes textúrát mutatnak (nevét feltehetően az 1687-es szársomlyói csata után nyerte el)
Konkoly
Kopár – a szőlők felett mészkővel fedett, termőréteggel nem rendelkező hegyoldal, a legelőnyösebb mikroklímájú hely
Remete – borai határozottak, kemény karakterűek
Várerdő – nyugati fekvésű, jó terület, itt készülnek a mindennapok kedvelt boraként ismert népszerű portugieserek
Göntér és Zuhánya – a siklósi körzet részeként fehérborairól ismertek. Érdekesség, hogy a Villányi körzet vörösboraival tette híressé a régiót, addig a siklósi körzetben remek fehérborokat készítenek.