A csodálatos tanninok
Ha jártunk már borkóstolón, bizonyára mindannyian hallottunk már a tanninokról. De pontosan mit is jelent ez a gyakran emlegetett tulajdonság? Hogy érzékeljük egy borban a tannin tartalmát?
A növényi eredetű polifenolok természetes módon magokban, fakéregben, fában, levelekben és gyümülcsök héjában fordulnak elő.
ÍGY ISMERJÜK FEL A BORBAN A TANNIN ÍZÉT
A tannin a bornak kesernyés, fanyar ízt ad, ugyanakkor a bor egészét, komplexitását is ez az íz adja meg. Általában a vörösborokra jellemző a tannintartalom, ugyanakkor néhány fehérbor is tartalmazhat tannint a tölgyfahordós érlelésnek, érettségnek köszönhetően.
Vegyünk egy példát! Mire kell figyelni, ha kóstoláskor a bor tannin tartalmát vizsgáljuk?
Vegünk a nyelvünkhöz egy teafiltert. A szárított tealevelek 50%-a tiszta tannin. Ezt kell éreznünk, kevésbé intenzíven a borban is.
A tannintartalom meghatározza a bor struktúráját, pont olyan fontos tulajdonság a kóstolásnál, borválasztásnál, mint a savasság, alkoholtartalom, vagy a gyümölcsös jegyek megléte.
Ezek az élelmiszerek tartalmaznak tannint:
- Tealevelek
- Dió, mandula, mogyorófélék
- Étcsokoládé
- Fahéj, szegfűszeg
- Gránátalma, szőlő, acai bogyó
TANNINOK HATÁSA
A tanninok nagyon kedvező hatással vannak az egészségre, antioxidánsként működnek, védik a szívet és az érrendszert.
Amellett, hogy a tanninok önmagukban kemény, összehúzó hatásuk van, bizonyos ételeknek kiváló kísérői lehetnek, valamint a bor érlelésének legfontosabb hozzávalói egyben.
MAGAS TANNINTARTALMÚ BOROK
- Cabernet Sauvignon – a világ leggyakoribb szőlőfajtája
- Merlot
- Syrah
- Tannat – Uruguay leggyakoribb szőlőfajtája
- Sagrantino – közép Olaszország ritka kincse
Érdekesség: a Tannat és a Sagrantino nagyságrendileg négyszer annyi tannint tartalmaz, mint a Cabernet Sauvignon vagy a Merlot.
HOGY PÁROSÍTSUK ÉTELEKKEL A MAGAS TANNIN TARTALMÚ BOROKAT?
A tanninok összehúzó hatása kiválóan működik a nehéz, zsíros húsételekkel.