Hamarosan palackban Villány bulibora, a 2020-as REDy

Már a negyedik évjáratot köszönthetjük idén, és hamarosan a kezünkbe vehetjük palackozva is a Villányi Borvidék szuperkönnyű, Y generációs bisztróborát, az idei REDy-t.

“A villányiak szeretnek és tudnak is bulizni, ezért megalkották a tökéletes bulibort, a REDy-t.” –  írják az alapítók oldalukon, ez így is van, és már mindenki nagyon várja az idei kollekciót.

A villányi borvidéket mindenki a testes, barrique érlelésű vörösborairól ismeri, a REDy ebben egy kicsit más: ez a bor Villány mosolygós arcát mutatja meg, palackba töltve.

A Villányi Borvidéken egy közösségi összefogás keretében alkották meg a térség meghatározó termelői a közös márka alatt futó terméküket, amely ahogy a nevéből is kiderül: az Y generáció számára készült villányi vörösbor, amely könnyed, vidám, gyümölcsös, fiatalos, bulis, kedves, pimasz, vagány és izgalmas egyben.

A megjelenését hagyományosan minden évben húsvétra időzítik. 

A közös márkanév alatt megjelent REDy -nek az erre vonatkozó egységes előírás szerint kell készülnie, az eredetvédelmi bizottság minősítése után lehet jogosult a ReDy márkanév, a közös címke használatára.

A védjegy tanúsító szabályzatban a fajtaösszetételtől egészen a szőlőtermesztésig kiterjednek az előírások, a fiatal vörösbornak minimum 9% alkoholfokkal kell rendelkeznie, fejlődő, elsődlegesen piros és feketebogyós aromajegyekkel, amelyeket kis virágosság, fűszeresség és esetlegesen enyhe hordós jegyek egészítenek ki.

A REDy egy portugieser alapú háziasítás, amelyben meghatározó szőlőfajta 51-66% arányban a kékoportó, 20-49 %-ban tartalmazhat blauburger, kadarka, kékfrankos, zweigelt szőlőfajtákat, a további 0-14% -ban egyéb, nemzetközi szőlőfajták is helyet kaphatnak.

Ami a 2020-as REDy-t illeti, több, mint 10 pincészet jelentkezett, már két anonim előkóstolás is volt idén. A konzultációkat követően a minősítés is hamarosan megtörténik.

A Villányi Borvidék alelnöke, Ipacs-Szabó István elmondta, az évjáratok számával és a vele járó tapasztalattal egyre kiforrottabbak lesznek a borok is, majd hozzátette, a bor jövője nagyban függ a gasztronómiától, ezért remélik, hogy hamarosan kinyithatnak a vendéglátóhelyek, ahol ezeket a borokat célzottan szeretnék értékesíteni.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.