Dunakömlőd újjászületett présházsora

Helyi ételekhez, helyi borok. Tolnában duplán érvényes a mondás, hiszen a vidék kellemesen savas boraihoz nem is választhatnánk mást, mint például egy friss magyar paprikával készített halászlét, nem máshonnan, mint egy hagyományos csárdából.

Csodálatos borok, ízek, illatok mindig egy jó kiránduláshoz kötődnek, hiszen egy kiadós túrát követően, jó társaságban a gasztronómián keresztül folytatódik a vidék felfedezése.

De az ízek előtt nézzünk egy kis történelmet

A kis falu története az ókorba nyúlik vissza, hiszen egyik dombján épült meg a Római Birodalom 6000 km hosszan húzódó limesének, határvédelmi rendszerének egyik fontos erődje.

A borkészítés története itt is, ahogy a Tolnai Borvidék más településein a 17. században kezdődött, 157 német család betelepítésével.

A 18-19. században lendült fel igazán a szőlőtermesztés. Ahogy Pakson a Sárgödör téren, úgy Dunakömlődön is épültek löszbe vájt pincék, a pincék elé pedig takaros présházak, ahol a bor készítése folyt.

Sajnos a II. Világháborút követően a kitelepítések Dunakömlőd életét is felforgatták, nagyon sok pince gazdátlanná vált. Ami még ennél is szívszaggatóbb, lebontották őket, az építőanyagot a helyi termelőszövetkezetek gazdasági épületeihez használták fel.  A pincefalu területén csak a levert falak és a beomlott pincelukak maradtak.

A szomorú időszaknak a rendszerváltás vetett véget, 1990-ben helyi gazdáknak lehetősége nyílt megvásárolni és eredeti stílusjegyeket megtartva újjáépíteni a présházakat.

Az újjászületett dunakömlődi pincesor bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe és a Tolna Megyei Értéktárba. A hely amellett, hogy gyönyörű,  és hangulatos, kiváló tolnai borokat kóstolhatunk, jellegzetessége az ősi magyar borfajta, a siller, amit már csak nagyon kevés helyen készítenek.

BOR & GASZTRONÓMIA

A táj vörösborai simogatóak, tanninjuk rövid idő alatt bársonyossá érik, még a tanninhangsúlyos cabernet fajták is szelídebb arcukat mutatják ezen a vidéken. Savkészletük elegáns, még a koncentrált borok is könnyedek lehetnek.

A kadarka és a merlot 4-5 éves érlelést követően jelentenek igazi élményt.

Tolnai borokhoz helyi ételek

Válasszunk bátran helyi ételekhez helyi borokat! Mindig olyat, ami a savhangsúlyos borok mellett ízlik a legjobban. Ilyenek azok az ételek, ahol az alapíz a zsíros, a savas, a csípős, vagy ezek kombinációi. Kiváló az összhatás, ha az ételt friss őrölt pirospaprika ízesíti. A falu messze földön híres halászcsárdájában biztosan remek fogásokkal találkozunk.

A gyönyörű fehér és rosé borok kiváló kísérői a hazai halaknak csukának, pontynak, harcsának , amelyek egyenesen a Dunából kerülnek az asztalra.

 

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.