A györkönyi pincefaluban fejlesztésekkel készülnek az újranyitásra

A pincefalvairól ismert borvidék egy újabb kincse, a Duna menti Györköny új interaktív kiállítóterét hamarosan megnyitják a látogatók előtt, a lezárásokat követően pedig rendezvényeket terveznek a Pincehegyen.

Az ősi, több évszázados tradícióra visszatekintő borászat és szőlészet ma is meghatározó szerepet tölt be a térség életében. Braun Zoltánnal, Györköny polgármesterével beszélgettünk fejlesztésekről, célokról, jövőről, aki a Pincefalvak Szövetségének elnöke is egyben.

Ma mintegy 300 db, helyi védelem alatt álló présház található a településen.

Számunkra prioritás a hagyományokon, táj és gazdasági adottságokon alapuló népi építészeti jegyek megőrzése, ezeknek az értékeknek a védelme, amelyre szigorú szabályok vonatkoznak. A kevesek közül ma Györköny az egyik olyan pincefalu Magyarországon, ahol eredeti formájukban találkozhatnak a látogatók ezekkel az évszádos történelmet, kultúrát magunkban hordozó épületekkel. – emelte ki a polgármester a Csodálatos Borok számára.

Györköny komoly turisztikai potenciállal bír: kiépített infrastruktúrával ellátott rendezvénytér, szabadtéri színpad, és egy Pincemúzeum is helyet kap a híres Május téren. A helyiek komoly hangsúlyt helyeznek a turizmus fejlesztésére, fejlődik a vendéglátás és a hozzá kapcsolódó szálláskapacitás is.

Braun Zoltán kiemelte, fejlesztéseikkel folyamatosan a turizmus fellendítésén dolgoznak, ahogy a járványhelyzet engedi, megnyitják a látogatók előtt az új, magyarországi pincefalvakat bemutató föld alatti kiállítóteret, és látogathatóvá válik a megújult, már meglévő Pincemúzeum is, ahol a területre jellemző tárgyak, hagyományos eszközök, tekinthetők meg.

Az elmúlt években mintegy 2 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a pincefaluban, főként magán forrásból.

Ma 70 szálláshely, 2 rendezvényterem és egy étterem működik a Pincehegyen, a tradicionális családi pincék bejelentkezéssel látogathatók.

A főként vörösbor termő vidéken a jellemző fajta a Kékfrankos, azonban már a francia fajták is egyre népszerűbbek a vidéken, illetve remek fehérborokat is készítenek, amelyek jellemzően gyümölcsös jegyeket hordoznak.

EGY KIS TÖRTÉNELEM

A települést már a 13. században említik oklevelekben, azonban a fellendülése a 18. századra tehető. A török uralom alatt elnéptelenedő települést a 18. század elejétől kezdték el újranépesíteni. A telepesek német ajkú bortermelő vidékekről érkeztek (Burgenlandból, majd később a német Hessen tartományból), akiknek az akkori földesúr 7 év adómentességet ígért, házat építhet és saját szőlőt telepíthet.

Magukkal hozott szakértelmükkel hamar fellendítették az itteni szőlő-és bortermelést, egyre több présházat építettek a falu löszös domboldalán. Érdekesség, hogy a pincék boltozat nélkül épültek a szilárd löszös talajnak köszönhetően, és a ma napig a háromnegyedük ugyanebben a formában áll. A pincék nagy része ma már téglaboltozatú, és van néhány igen érdekes pincekialakítás is már a föld alatt. Egységes stílusban sorakoznak szorosan egymás mellett, hozzá tartozó terület nélkül. A 19. század végén  összesen 420 db présház  állt a területen. A második világháborúig főként németajkúak lakta település lakói szőlőtermesztésből és borkészítésből éltek.

Pezsgő közösségi élet jellemezte a falut, a présházak közötti egy hektáros terület a legfrekventáltabb hely lett a faluban, rendezvényeket, felvonulásokat tartottak a mai Május téren.

A háborút követően, ahogy sok más helyen, itt is sok présház vált gazdátlanná, azonban a nyolcvanas évek végén kezdődő és azóta folyamatosan tartó fejlesztéseknek köszönhetően újra mozgalmassá vált a pincefalu élete, melyet programjaik sokszínűsége is mutatja: Golden Bor, ZeGaBo (ZEnés GAsztro BOrtúra), Funky Party Village Beach és Fánkfesztivál, Nemzetiségi Napok, Szüreti Derby, Pincehegyi Fröccsözön-Táncolok és Fröccsözöm, Gácsérok és Új Borok közösségi programok mellett, a helyi szereplőknek is jó néhány egyedi programajánlatot kínálnak.

A Wein & Speiz pincéjében a szülőktől tanult borászati hagyományt, a mai kor technológiai környezetében a legkevésbé beavatkozva készítik a borokat.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.