A tokaji Seven Hills gin lett a világ legjobbja

Tokaj a boraival vált világhírűvé, azonban a történelmi borvidék ezúttal egy kézműves ginnel robbant be a világ legjobbjai közé, amely soha nem látott magasságokba emelte a magyar desztillált italszakmát.

Nemrégiben hirdették ki a Gin Magazin Awards idei győzteseit, ezúttal a a pandémiás helyzet miatt élőben, a Facebook közvetítették az eredményhirdetést, ahol egy magyar kézműves ital, a Seven Hills Distillery Tokaj ginje bizonyult a világ legjobb kortárs ginjének.

A World Gin Awards-ra idén rekordszámú, összesen több mint 800 kereskedelmi tételt neveztek, 11 kategóriában. Ezek közül kortárs gin kategóriába érkezett a legtöbb – 28 országból 124 darab – kereskedelmi tétel, ahol a Tokaj gin igazi óriásokkal versengett a nagydíjért.

Mészáros-Komáromy Dénes, a kis kézműves üzem tulajdonosa, és egyben lepárlómestere mérföldkőnek nevezte az eredményt, azok után, hogy a pár hónappal korábban megnyerte a Gin Masters versenyét is. A két eredmény együtt megerősítette és letisztította az üzem jövőképét, legfontosabb feladatuknak a minőség folyamatos fenntartását jelölte meg, amely prioritást élvez a mennyiségi gyártás és bármilyen egyéb körülmény előtt.

Forrás: Seven Hills Distillery

A Seven Hills Distillery Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék szívében található Bodrgokisfaludon.

A lepárló teraszáról pontosan az a kép tárul a látogatók elé, mely a Tokaj gin palackjának hátsó címkéjén is visszaköszön. A kis zempléni település kézműves lepárlója számos olyan  világmárkát utasított maga mögé a versenyen, mint a Nikka, a Martin Miller’s vagy a Bluecoat.

Miből és hogyan készül a gin?

Minden gin alapanyaga az árpa vagy a rozs. A gabonából készült cefréből folyamatos lepárlással készítik el az italokat, amelyben tulajdonképpen ekkor még semmilyen különlegesség nincs.

Maga a lepárló 2020 őszén nyitotta meg kapuit, ahol a látogatók egy technológiai, illetve gin kultúrtörténeti bevezető után  kipróbálhatják kitalálni a Tokaj ginben felhasznált 21 fűszert, melyet teljesen nyíltan megmutat a lepárlómester. Hitvallásuk szerint ugyanis a valódi titok nem a fűszerekben van, hanem azok arányában és a technológiában, de mindezek birtokában is csak akkor lehet valódi értéket teremteni, amennyiben megfelelő alázattal és kitartással törekszik az ember a legtökéletesebb ital létrehozására.

A gin alkoholtartalma 38-45%-os, ugyanakkor akadnak különlegesebb italok, melyek gyengébbek, 26%-osak lehetnek.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.