Tokaji Borvidék: bortúra a Zsólyomkai Pincesoron
Ha kirándulni indulunk a Magas-hegyi libegőhöz és kilátóhoz, vagy a Szár-hegyre kihagyhatatlan megálló a Zsólyomkai Pincesor.
Egy békésen csörgedező kis patak, a Zsólyomka két partján helyezkednek el a takaros porták, ahol remek tokaji borokat kóstolhatunk a Sátoraljaújhely központjától mintegy 800 m-re található pincesoron. Az 1200-1400-as években kialakított pincesoron ma közel 30 pincében a mai napig az ősöktől elsajátított módon zajlik a csodálatos tokaji borok készítése.
Különleges atmoszférájú hely, ahol érdemes egy pillanatra megállni, megpihenni. Csodálatos természeti környezet, az őt körülvevő romantikus erdő csendje, a csendet megtörő patak csobogása, a madárcsicsergés, és a pincékben kóstolható világhírű tokaji borok együtt adják azt az élményt, amit a hátizsákban hazavihetünk magukkal.
A tokaji történelmi borvidék világszerte ismert két különlegessége a furmint és az aszú várja a betérő turistákat, emellett a borvidék további különlegességeit jelentő remek hárslevelű, sárgamuskotály, és szamorodni kóstolása is a túra esszenciális részét jelenti.
Ha a hátizsákból piknikezünk, a furmint erdőszéli csúcsgasztronómiává varázsolja az élményt, hiszen bármilyen étellel kiválóan párosítható.
A furmintot nemzetközi viszonylatban is Magyarország, azon belül is a tokaji borvidék tette világszerte híressé, a rizlingekhez hasonló fehér bor nagyon sok variációban készül az extra száraztól egészen az intenzív édesig megtalálható.
Érdemes megjegyezni, hogy 2021-ben a Furmint Február 21 kiválasztott furmintjából 14 Magyarországról került ki.
A csodálatos furmintok mellett hárslevelű, sárgamuskotály, a szamorodnik és a különböző puttony számú aszúk várják a bortúrára érkezőket a Zsólyomkai Pincesoron.
Ha hétvégi kirándulásra indulunk, a Zsólyomkai pincesor kellemes induló – és végpontja is lehet azoknak a turistáknak, akik az innen megközelíthető Magyarországon szintén egyedül álló Magyar Kálváriához, Országzászlóhoz és az ott lévő zarándok helyhez, kápolnához indulnak felfedezőútra.
Ugyancsak innen lehet közúton megközelíteni a Magas-hegyi sípályát és az ország leghosszabb libegőjének középső állomását.
Ha szüret idején érkezünk, szeptembertől, október végéig tanúi lehetünk a bor születésének, finom mustokat, szőlőleveket kóstolhatunk.
A Zsólyomkai pincesoron hagyomány, hogy Simon és Juda napján – a hagyományos Tokaj-hegyaljai szüret kezdetét jelentő október 28 -a körüli időszakban rendezik a Zsólyomkai Nyitott Pincék napját, hagyományosan disznóvágással és kulturális programokkal egybekötve.