Tokaji Borvidék: Ungvári pincék Sátoraljaújhelyen

Elvarázsolt mesefalu Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken, amit 2002-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított.

Magyarország legrégebbi építészeti örökségei közé tartozik az Ungvári pincerendszer, amely már mintegy nyolc évszázada ugyanazt a funkciót tölti be. A földalatti pincerendszer ideális tárolóhelye a világhírű tokaji boroknak, hiszen télen-nyáron állandó 8-12 ۫ C -os hőmérsékletével és 90-95 %-os relatív páratartalmával biztosítja a csodálatos borok megfelelő érlelését.

A Pálos rendi szerzetesek kezdték építeni az 1200-as évek végén, azért, hogy a Bodrog-folyó árvizei elől a Sátor-hegy lábához települve élelmiszereket tároljanak bennük, majd később háborús időkben menedékként is használták.

Nevének kétféle eredete is létezik: az északkelet felé tartó borszállító útvonal egyik köztes állomása Ungvár volt. Másrészt ezen a területen volt egy Ungvár nevezetű család tanyája.

Az évszázadok alatt kiterjedt rendszert alkotva állnak a világhírű tokaji borkészítés szolgálatában. 5 hektár felszín alatti területen bonyolult pincerendszer formájában 10 km kilométer hosszan húzódnak 15-30 méter mélyen a föld alatt. 

Hegyalja egyik településén sincs ilyen kis területen ilyen nagy mennyiségű pincehálózat, 13.000 db gönci, illetve szerednyei hordó a tárolókapacitása alkalmas az Ungvári pincesor.

Ami a pincék felszíni megjelenését illeti 27 teljesen különböző portával találkozunk, ha belépünk az Ungvári pincék bejáratán. Mintha egy mesebeli világba csöppennénk: kanyargó ösvényeken, hidakon keresztül juthatunk el egy-egy pince bejáratához.

Sátoraljaújhelyben két híres pincesor alakult ki az évszázadok folytán, melyek könnyűszerrel akár gyalogosan is megközelíthetők a városközpontból.

Nemrégiben a legújabb fejlesztések által hatalmas változásokon ment át a felső rész: filagóriák, szabadtéri színpad, mosdók állnak rendelkeznek az idelátogató turistáknak, amely városi rendezvények új helyszíne lehet.

A „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” projekt keretében 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el Sátoraljaújhely.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.