Először került magyar borászat a világ TOP 100 legjobbjai közé

Harmadik alkalommal választották meg a világ legjobb borászatát a World’s Best Vineyardson, idén első alkalommal egy magyar borászatnak is sikerült felkerülnie a 100-as listára. A tokaji Szepsy Pincészet a 62. lett.

Az első helyezett zsinórban harmadszor az argentin Zuccardi Valle De Uco szerezte meg. A William Reed angol médiavállalat által 2019-ben alapított díj célja a borturizmus népszerűsítése világszerte, másrészt hogy a szavazás mechanizmusából adódóan évről-évre új pincészetekre irányítsák a figyelmet.

22 régióra osztják a világot, minden régióban 36 szakembert kérnek fel egy 7-es lista leadására, ahol névsor azonban évről-évre változik. Ennek köszönhetően idén például új országként többek között Libanon és Oroszország is felkerült a 100-as listára, olyannyira, hogy a libanoni Karam Wines a 14. helyével a valaha volt legsikeresebb újonc címet is kiérdemelte. A korábbi évek 50-es listája helyett idén a legjobb 100-at nevesítették.

Szenzációs hír, hogy erre a listára egy magyar borászat is felkerült: a tokaji Szepsy Pincészet a 62. helyet érte el.

A Szepsy család az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a család és a bor történelme, élete elválaszthatatlan egymástól. A mai generációk büszkék elődjeik teljesítményeire, melyek őket is ösztönzik, hogy méltóvá váljanak a feladathoz. Cél a lehető legjobb minőségű szőlő megtermelése a dűlőkben, kompromisszumok nélkül. Ezért is választották a magasan fekvő, köves talajú, meredek lejtőjű dűlőket, idős szőlőtőkékkel – az átlag életkor: 40 év feletti. Szelektálják a kis-, laza fürtű Furmintot főleg a mádi területeken, ugyanakkor a termőhely megismerés vágya további területek felfedezésére is ösztönöz Bodrogkeresztúr, Tarcal, Mezőzombor, Rátka és Tállya községekben is.

A Szepsy pincészet jelenleg 52 hektár megművelt szőlőterülettel rendelkezik 6 település 22 dűlőjében, Mád központtal. Ennyi szőlőterületről évente átlagosan 38000 palack szárazbor, 7000 palack aszú és 12000 szamorodni típusú bor készül. A dűlők talaja főként zeolitban, kvarcban és agyagásványokban gazdag, mállott vulkáni riolittufa, amely hőforrásokban átásványosodott, még porózusabbá vált, a gyökerek nagyon mélyre tudnak benne lehatolni a leszivárgó csapadék vizet követve. A klímára jellemző a forró nyár, hosszú ősz, hűvös tél, az átlagos éves csapadékmennyiség pedig 550mm.

Ausztriából a Domäne Wachau szerepelt a legjobban, a tavalyi 19. hely után idén a 22. helyen végzett.

A teljes lista a World’s Best Wineyards oldalán megtekinthető.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.