Magyar bort választottak a világ legjobb édes borának

A világ legjobb édesborának választották a 2017-es Mad Késői Szüretet!

Az International Wine and Spirit Competition világversenyen az összes induló bor közül a legmagasabb pontszámot a 2017-es Mad Late harvest érte el, édesbor kategóriában a világon egyedüliként kapott 97 pontot!

Az 50 éves verseny a világ legjobb borainak ítéli oda a Trophy díjat. A díjat az IWSC Committee-t adó öt Master of Wine aláírása hitelesíti.

MAD Késői Szüret 2017

Kirobbanóan gyümölcsös édes fehérbor. Fahordós érlelést nem kapott, hogy a koncentrált gyümölcsös karakter, a botrytiszes és ásványos ízjegyek maradéktalanul kiteljesedhessenek.

Kiemelkedő érlelési potenciállal rendelkező bor melyben a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály tökéletes egységet alkotnak. Libamájjal, kéksajttal és gazdag desszertekkel is kivételes harmóniát alkot.

Mi az oka annak, hogy a világ egyik legfontosabb nemzetközi borversenyén a legmagasabb pontszámot a Mad Késői szüret 2017 kapta és az öt Master of Wine-ból álló committee aláírásával ellátott, legjobb boroknak járó TROPHY díjat is elnyerte?

A nemzetközi trendek a száraz bor fogyasztás irányába tolódtak el az utóbbi évtizedekben, ugyanakkor az édes borok iránti kereslet mára újra erősödik.

Az édes borok aranykora azokra az évszázadokra tehető, amikor még a magas cukortartalommal bíró eltartható élelmiszerek kiemelkedő értéket képviseltek. A Botrytiszes édes borok gyógyhatásának felismerése odáig jutott, hogy gyógyszertárak árusították ezeket a borokat. Természetes antibiotikumokat tartalmazó italként nem csak élvezeti értéket képviseltek, gyógyászati szerepet is betöltöttek.

A kétezres években elindult tokaji száraz borok iránti nemzetközi érdeklődés elhozta a külpiacokon azt a kritikus tömegű érdeklődést, amely az adott, megbízhatónak talált tételeken és márkákon túl az egész borvidékre pozitívan hatott. Míg az aszú, mint márka körüli kaotikus helyzetből adódó bizonytalan megítélés még mindig tapasztalható a nemzetközi piacokon, bizonyos márkák száraz borai elegendő bizalmat generáltak ahhoz, hogy a fogyasztók hozzá merjenek nyúlni a régió édes boraihoz is. Jó példa erre a Mad Furmint sikertörténete, mely szűk egy évtized alatt négy kontinensen elérhető, globális márkaként értelmezhető termékké nőtte ki magát. Az utóbbi évek egyik fontos tapasztalata, hogy ez a modern stílusban és konstans magas minőségben készülő bor megnyitotta az utat a borlapokra és kereskedelmi polcokra az ugyanazon márkanév alatt megjelenő édes bornak, a Mad Késői szüretnek is. Ezek a kereskedések és éttermek, melyek örömmel listázzák és jelentős fogyást érnek el a Késői szürettel, bevallottan nem nagyon tudnak mit kezdeni az Aszúkkal, mert bár elismerik, hogy méltán voltak híresek évszázadokon át, a stílusuk és a magasabb áruk miatt rendkívül keveset tudnak belőlük értékesíteni. A Mad Késői szüret friss, gyümölcsös stílusával, rendkívüli minőségével és elérhető árával jelenleg megközelíthetetlen a nemzetközi mezőnyben. Poharazva és palackos értékesítésben is az élre ugrott az értékesítési adatokban.

A nemzetközi mezőny ugyanakkor erősebb, mint valaha. Mára a történelmi jelentőséggel bíró termőhelyek mellett rengeteg izgalmas borvidék készít édes borokat, magas és kevésbé magas minőségben egyaránt. Az International Wine and Spirit Competition a Mad Késői szüret utáni legmagasabb pontszámokat elérő édes borai Tokaj, Sauternes, Alsace, Niagara és Santorini régiókból kerültek ki. Megfigyelhető, hogy a mára már-már új-klasszikus édes borosnak tekinthető Dél-Afrika, Ausztrália vagy Chile díjazottjai mellett olyan országok is megjelennek a bronzérmesek között, mint Kína, Moldova vagy Japán.

A Mad Késői szüret magas pontszámát természetesen meghatározza a remek évjárat, a terméskorlátozás utáni koncentrált egészséges szőlő tökéletes töppedése és Botrytiszesedése, ugyanakkor a kiváló alapanyag stílusbeli megjelenítése legalább ilyen fontosságú.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.