December 10. a Nemzetközi Tokaji Aszú Nap (Aszú Day)

A tokaji aszú egyike a világ azon kevés borának, amely bárki számára felismerhető, egyedi karakterrel bír.

A Tokaji borvidék Magyarország északkeleti részén helyezkedik el, a Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog és a Tisza folyók mentén. A világ első zárt borvidéke 1737 óta, ahova más területről származó szőlőt, mustot és bort nem lehet bevinni, fokozott védelemben részesítve így az itteni értékeket. Vulkanikus alapkőzetű (andezit, riolit, kvarc) borvidék, ezért a borok ásványos karakterrel és feszes savakkal jellemezhetők. Éghajlata kontinentális, hosszú és száraz ősszel. A borvidék különlegességét a dűlők eltérő mikroklimatikus és talajviszonyai adják, ezek változatos és jól megkülönböztethető borokat eredményeznek. Hat fehérszőlő-fajta termelése engedélyezett a borvidéken: furmint, hárslevelű, sárga muskotály, kabar, zéta és kövérszőlő. Az érett szőlőbogyókat megtámadó Botrytis cinerea nevű gomba, valamint a Tokajban található egyedi klimatikus viszonyok kettősségének köszönhető a tokaji édes borok, azaz a szamorodni és az aszú megszületése. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben vette fel a borvidéket a világörökségi listára.

Minden év december 10-én, a Nemzetközi Tokaji Aszú Napon, az Aszú Day-en erre a Magyarországról, a Tokaji borvidékről származó természetes édes borra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Kóstold meg a tokaji aszút, és oszd meg az élményt másokkal is, mutasd meg, hogy mit ittál! #aszuday

A TOKAJI ASZÚRÓL:

  • kizárólag Magyarországon, a Tokaji borvidéken készíthető édes bor;
  • 1737-ben szabályozták termőterületének határait, így ez a világ első eredetvédett bora, megelőzve Bordeaux, Jerez vagy Champagne vidékeit;
  • az aszú megszületéséhez a nemes rothadás, a Botrytis cinerea nevű gomba szükséges, amely azonban nem minden évjáratban terjed el, igazi ritkasággá téve a bort;
  • a késői szüret, az aszúsodott bogyók kézzel, szemenként történő szedése, az alacsony mennyiség és a hosszú érlelés egy, a világ más részén megismételhetetlen bort hoznak létre.

ROSTON SÜLT LIBAMÁJSZELETEK ÉRLELT ASZÚVAL:

(Hozzávalók 4 személyre)

  • 40 dkg libamáj
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg aszalt meggy
  • 1 dl tokaji aszú
  • 1 db bagett

Előkészítés: a libamájat előző este tegyük bele annyi tejbe, hogy teljesen ellepje. Másnap a lecsepegtetett májról a maradék tejet papírtörlővel itassuk fel, és 3-4 órát hagyjuk kint, hogy szobahőmérsékletű legyen a máj, mielőtt szeletekre vágjuk. Az aszalt meggyet 1 dl tokaji aszúban főzzük meg, és hagyjuk a felére párolódni a bort alatta. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, és ha már forró, süssük meg a májat mindkét oldalán; 1-1 perc elég neki. Pirítsuk meg a felszeletelt bagettet, és azzal, valamint a meggyszósszal tálaljuk. A sült libamáj kissé füstös ízét és a meggyszósz gazdagságát egy érleltebb aszú teheti még harmonikusabbá.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.