Megalakult a Tokaj-Hegyalja Egyetem

Külföldi példák alapján megalapítják a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézményt, a Tokaj-Hegyalja Egyetemet.

Tokaj-Hegyalja mindig is a magyarság egyik legfontosabb lelki, szellemi, tudományos bástyája volt, jelentős kisugárzással. Ezért az egyetem figyelembe véve a földrajzi és történelmi törvényszerűségeket, együttműködéseiben feléleszti a hagyományos kapcsolódásokat. A rendszer hazai és nemzetközi szinten is nyitott és átjárható lesz. Az intézmény fő célja a hegyaljai szőlészek és borászok alkotta szakma, az oktatás és a kutatás hármas egységének lehető legszorosabbra fűzése, az ebben rejlő szinergiák kiaknázása.

Forrás: Tokaj-Hegyalja Egyetem

A szakmai kompetenciák és tudás hiánya a szőlészet és borászat további fejlődésének akadálya lehet, erre a helyzetre reagálni kell az oktatáson keresztül. A tokaji borászat és maga a vidék jó fejlődési íven van ugyan ma, de az elért eredmények megőrzéséhez és fenntartható fejlesztéséhez égetően szükséges az utánpótlás nevelése, egyébként a középfokú és szakképzési szinten is. Alkalmazott, gyakorlatorientált oktatást indítanak, hiszen a szakma folyamatosan változik, állandó alkalmazkodást kíván meg a klímaváltozás, de sok más tényező miatt is.

Forrás: Tokaj-Hegyalja Egyetem

A rendszer lényege a duális képzés, amihez a szakma, vagyis a pincészetek adják a műhelymunka lehetőségét, legyen szó traktorosokról, pincemunkásokról, szőlészekről vagy borászokról. Ami az oktatói gárdát illeti, a személyi háttérről még egyeztetések zajlanak. Az biztos, hogy neves, nagy tudású tanárok osztják meg tudásukat a hallgatókkal. Cél a széles körű hazai és nemzetközi együttműködések kiépítése. Az egyetemen double degree-t, azaz kettős diplomát is lehet szerezni, amelyhez a hallgatók a tudás egy részét külföldön szerzik meg.

Forrás: Tokaj-Hegyalja Egyetem

Annak érdekében, hogy legyen elég szőlőmunkás, aki közreműködik a jó minőségű alapanyag megtermelésében, gondozásában és szüretelésében a szakmát kell továbbépíteni. El kell jutni oda, hogy a szőlészet-borászat biztos megélhetést nyújtson, amiből el lehet tartani egy családot.

Forrás: Tokaj-Hegyalja Egyetem

Tokaj-Hegyalja 27 településén és mintegy 5500 hektáros területén folyamatos a fejlődés. Azonban már nem elég kizárólag a kiváló borok előállítása, meg is kell ismertetni a világgal. Ehhez kell felismerni azt, hogy meddig tart a szakmai hozzáértés. Mindez visszahat az oktatásra, hiszen ha egy hallgató azt látja, hogy a családja, a baráti köre kiválóan megél itt, a szülőföldjén ezt a szakmát művelve, az a legjobb vonzerő. A Tokaj-Hegyalja Egyetem szellemi központ szeretne lenni, mely fontos szerepet játszik a fiatalok szülőföldön tartásában is.

 

Forrás: Tokaj-Hegyalja Egyetem

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.