Május 25-én, Szent Orbán napján ünnepeljük a Bor Világnapját

Világszerte ünneplik, azonban nálunk leginkább Szent Orbánhoz és a májusi fagyosszentek köré épült néphagyományokhoz kötjük a Bor Világnapját. Az a mondás járja, hogy “Savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő.”

Szent Orbán a szőlő, a szüretelők, vincellérek és kádárok védőszentje, rengeteg hagyomány kötődik az egykori pápához, többek között a Bor Világnapját is Szent Orbán napján jegyzik.

A hagyomány szerint pápaként ő rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék. Ezért szőlőfürttel vagy kehellyel szokták ábrázolni, és így lett belőle végül is a bor és a szőlő patrónusa. A pápa egyébként a III. században élt, és vértanúhalált halt.

Ha Orbán napján kisebb lehűléstől lehetett tartani, és a szőlőtermést igyekeztek a szőlősgazdák védelmezni. Ennek érdekében a szőlőhegyeken a kései fagyok, egyéb időjárási pusztítások ellenében Orbán szobrokat állítottak.

Fotó: 2021. május 25. Zalakaros, Szent Orbán Szobor áldása és locsolása, fotó: Noé Veronika / Csodálatos Borok

Ha jó idő volt, szobrát borral lelocsolták, felvirágozták, kaláccsal ajándékozták meg. Ha viszont hideg, fagyos idő köszöntött be, néhány helyen megdobálták, megvesszőzték a szent szobrát.

Fotó: 2021. május 25. Zalakaros, Szent Orbán Szobor áldása és locsolása, fotó: Noé Veronika / Csodálatos Borok

Szent Orbán földi maradványai a Tokaji Borvidéken, Monokon, Kossuth Lajos szülővárosában őrzik.

1771-ben adományozta a pápa az ereklyét gróf Andrássy Istvánnak. A történet szerint Andrássy gróf egyik látogatása alkalmával hegyaljai bort vitt a pápának, akinek nagyon ízlett a különleges tokaji nedű.

A gróf borozgatás közben elmesélte őszentségének, hogy a neves magyar borvidéken nem minden évben terem aszú készítésre alkalmas szőlő, és a tavaszi fagyok milyen nagy károkat okoznak a termésben.

Ekkor adományozta az egyházfő Andrássynak Szent Orbán ereklyéjét, hogy elősegítse a jó termést.

A gróf Monokra szállította a csodatévő kincseket, majd saját szentélyében, az Andrássy kápolnában helyezte el, Később a Sarlós Boldogasszony templomba kerültek az ereklyék, ahol mind a mai napig őrzik az eredeti adományozási oklevéllel együtt.

Hogy ünnepljük a Bor Világnapját?

Természetesen egy jó pohár borral, hozzá egy kitűnő étellel, és jó társasággal. … és a közösségi médiában a postjainkban a #CsodalatosBorok mellett a #NationalWineDay hashtaget is használjuk!

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.