Május 25-én, Szent Orbán napján ünnepeljük a Bor Világnapját
Világszerte ünneplik, azonban nálunk leginkább Szent Orbánhoz és a májusi fagyosszentek köré épült néphagyományokhoz kötjük a Bor Világnapját. Az a mondás járja, hogy “Savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő.”
Szent Orbán a szőlő, a szüretelők, vincellérek és kádárok védőszentje, rengeteg hagyomány kötődik az egykori pápához, többek között a Bor Világnapját is Szent Orbán napján jegyzik.
A hagyomány szerint pápaként ő rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék. Ezért szőlőfürttel vagy kehellyel szokták ábrázolni, és így lett belőle végül is a bor és a szőlő patrónusa. A pápa egyébként a III. században élt, és vértanúhalált halt.
Ha Orbán napján kisebb lehűléstől lehetett tartani, és a szőlőtermést igyekeztek a szőlősgazdák védelmezni. Ennek érdekében a szőlőhegyeken a kései fagyok, egyéb időjárási pusztítások ellenében Orbán szobrokat állítottak.
Ha jó idő volt, szobrát borral lelocsolták, felvirágozták, kaláccsal ajándékozták meg. Ha viszont hideg, fagyos idő köszöntött be, néhány helyen megdobálták, megvesszőzték a szent szobrát.
Szent Orbán földi maradványai a Tokaji Borvidéken, Monokon, Kossuth Lajos szülővárosában őrzik.
1771-ben adományozta a pápa az ereklyét gróf Andrássy Istvánnak. A történet szerint Andrássy gróf egyik látogatása alkalmával hegyaljai bort vitt a pápának, akinek nagyon ízlett a különleges tokaji nedű.
A gróf borozgatás közben elmesélte őszentségének, hogy a neves magyar borvidéken nem minden évben terem aszú készítésre alkalmas szőlő, és a tavaszi fagyok milyen nagy károkat okoznak a termésben.
Ekkor adományozta az egyházfő Andrássynak Szent Orbán ereklyéjét, hogy elősegítse a jó termést.
A gróf Monokra szállította a csodatévő kincseket, majd saját szentélyében, az Andrássy kápolnában helyezte el, Később a Sarlós Boldogasszony templomba kerültek az ereklyék, ahol mind a mai napig őrzik az eredeti adományozási oklevéllel együtt.
Hogy ünnepljük a Bor Világnapját?
Természetesen egy jó pohár borral, hozzá egy kitűnő étellel, és jó társasággal. … és a közösségi médiában a postjainkban a #CsodalatosBorok mellett a #NationalWineDay hashtaget is használjuk!