Mi legyen a szőlősorok között? – műhelybeszélgetés az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetben

Történelmi borvidékeink nagy része hegyvidéken terül el, ahol különösen fontos az erózió elleni védekezés. Hogy mire jó a sorközökben lévő növénytakaró és természetvédelmi szempontból mi a legjobb megoldás, erről beszélgettek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet műhelybeszélgetése során.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet műhelybeszélgetés-sorozatán a sorköztakarás legcélszerűbb módszereiről esett szó. Mint kiderült, a fajgazdag, állandó növénytakaró nemcsak az erózióvédelemben hasznos, hanem segíti a növényvédelmet és természetvédelmi szempontból a legjobb megoldás.

Donkó Ádám a talajápolás különböző módszereiről adott áttekintést. Elöljáróban leszögezte, hogy a porosító hatású egyoldalú mechanikai talajművelés helyett valamilyen más megoldást kell találni a szőlőben, különösen az erózióveszélynek kitett hegyvidéki ültetvényekben.

Fotó: Kányaváry Borbirtok, Kis-Balaton

A legegyszerűbb megoldás a természetes gyomflóra meghagyása a sorközökben és szükség szerinti kaszálása – írta elemzésében a magyarmezogazdasag.hu.

Ez kétélű fegyver, az adott hely gyomösszetételétől függ, hogy javasolható-e a szőlő károsítása nélkül. Az eróziótól viszont mindenképpen védi a területet.

A füvesítés nem jó megoldás

A sorközök füvesítése sajnos nem jó megoldás, mert a gyepszőnyeg sűrű gyökérzete miatt kevésbé engedi át a vizet a mélyebb talajrétegekbe, könnyen tömörödik alatta a talaj.

Minden egyes kaszálás után megnő a gyep víz- és tápanyag-felvétele, amivel elvonja azokat a szőlő elől. Végül a biológiai sokféleség kialakításán sem segít a füves sorköz.

Időszakosan is boríthatjuk takarónövénnyel a sorközöket, erre általában gabonaféléket vetnek el tavasszal, majd nyáron lekaszálják. Száraz területeken, fiatal ültetvényben javasolható. A megmaradt tarló is jól megfogja a talajt, és ősszel beforgatva szerves anyagot is juttatunk a sorokba. Vízigénye kisebb, mint az állandó sorköztakaró növényzetnek, hátránya viszont, hogy minden évben újra kell vetni.

Fotó: Kányaváry Borbirtok, Kis-Balaton

Szalmával? Előny és hátrány

Szalmát is kiszórhatunk a sorközökbe, amivel javítjuk a talaj vízháztartását, elnyomhatjuk a gyomokat, viszont néhány év múlva pentozánhatás alakulhat ki a szalma bomlásának következtében.

A fajgazdag, állandó takarónövényzet kialakítása a leghasznosabb nemcsak a talaj, hanem a szőlő és a környezet szempontjából is. A gazdag, virágzó növényzetben sokféle hasznos rovar talál élőhelyet, és besegít a szőlő növény védelmébe, gyökérzetük pedig kellően lazítja talajt, és javítja a biológiai aktivitását, egyben véd az eróziótól.

Fotó: Kányaváry Borbirtok, Kis-Balaton

Herefélék, lándzsás útifű, cickafark

Tapasztalatok szerint a herefélék, a lándzsás útifű és a cickafark maradt meg kellő mennyiségben a sorközökben több év után is.

Ezeket az állományokat hengerezéssel ajánlott alacsonyan tartani, hogy a különböző fajok beérleljék a magjaikat, és megújuljanak vagy szerencsés esetben a sorba is behúzódjanak. Erre a lándzsás útifű a jó példa, ami alacsony termete és sekély gyökérzete miatt nem zavar a soraljban sem. Ha kaszálunk, ősszel és magas tarlót hagyva tegyük, hangsúlyozta Donkó Ádám.

Forrás: www.magro.hu

Fotó: Kányaváry Borbirtok, Kis-Balaton

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.