Farsangi fánk és a csodálatos borok

A fánkról sok legenda született, egytől egyik mindegyikben van egy kis ünnepi cukormáz, de ez teszi még izgalmasabbá, ünnepibbé az egyébként nagyon egyszerű farsangi édességet.

A fánkot csupa romantika lengi körül, hiszen régen a farsangi időszak a párkeresés időszaka is volt. Ha egy pár együtt tört ketté egy fánkot, szinte biztosan közel volt az esküvőjük, ugyanis a fánk oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított.

A legenda szerint Marie Antoinette megszökött egy udvari álarcosbálból, és csatlakozott egy éppen zajló utcabálhoz. Mindeközben megéhezett, és vásárolt magának egy  darab fánkot, ami rettentően ízlett neki. Gondolt egyet, hogy az őt kísérő lovagnak az egész kosárral megveszi. Annyira megszerette az ízét, hogy a fánkkészítőt az udvarba rendelte, és attól kezdve a király lakomák része lett a fánk.

Egy másik vicces anekdota szerint Bécsből származik a híres farsangi édesség, ahol egy ismert pék elhunyt, asszonya vette át az üzletet, ahol reggelente hosszú időt kellett várni a vendégeknek, aminek természetesen azok hangot is adtak. Egyszer dühében a pékné egy darab tésztát az egyik vevő fejéhez akart vágni, ami véletlenül a sistergő olajba esett. Az illata megtetszett a vevőknek, így egy véletlen folytán született meg az első fánk.

A régi hagyományos fánk lágy és omlós, ugyanakkor gazdag, zamatos és magával ragadó, a legjobb, ha sárgabarack lekvárral kínáljuk.

Azonban az édes ízekből ki szeretnénk hozni egy finomabb, luxus ízélményt, akkor a megfelelő borral párosítva emeljük azt egy magasabb szintre.

MILYEN BORRAL PÁROSÍTSUK A FÁNKOT?

  • Hagyományos farsangi fánk a legjobb egy elegáns, tölgyfahordóban érlelt Chardonnay-val
  • Cukrozott vagy cukormázas fánkokat bátran párosítsuk egy Brut Champagne -al, ami szintén magában hordoz egy leheletnyi cukrot
  • Csokoládés fánkokhoz nyissunk egy jó Merlot, ami a fűszeres, erdei gyümölcsös jegyeivel remekül harmonizál
  • Gyümölcslekváros fánkokhoz bátran fogyasszunk rosé-t
  • Vaníliás ízesítéshez kiválóan passzol az olaszrizling, vagy a rajnai rizling

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.