Szent György-hegy, a Badacsonyi borvidék csodálatos tanúhegye

Hétvégi bortúra, vagy egy hosszabb nyaralás a Balaton régióban, legyen bármelyik, kihagyhatatlan állomás a tanúhegyek királyaként is emlegetett Szent György-hegy, amely a Badacsonyi borvidék egyik legmarkánsabb tételeit kínálja.

A vidék romantikája, a vízparti szőlőhegyek és a Balaton-felvidék varázsa minden szívet megérint, amikor a Tapolocai medence közepén, Szigliget mögött álló hegyre tekintünk fel.

A hegy lábánál elterülő szőlőültetvények kúsznak felfelé a hegyoldalba, ahol a híres Szent György-hegyi tételek készülnek. A Badacsonyi borvidék ezen része a 18. században vált igazán híressé, és alapozta meg a jellegzetes tételeinek elismertségét.

A Badacsonyi boroktól lényegesen különböznek híres Szent György-hegyi borok, leginkább a Somló-hegy nedűihez hasonlítják őket. Markáns, testes olaszrizling karakteres ízeit a bazalt málladékával kevert homokos dűlőkön termett szőlőknek köszönhetik.

Az évek során ahogy a többi borvidék, úgy a Szent-György hegy is jelentős átalakulásokon ment keresztül.

Ahogy a Badacsonyi borvidék egészére jellemző, itt is elmondható, a nagyüzemi szőlőtermesztés, a gépi művelés miatt a mennyiségi termelés az alacsonyabb, a hegy lábánál lévő területeken folyik. A magasabb részeken kisebb parcellákon kisebb mennyiségben folyik a szőlőtermesztés és borkészítés, a hegyi pincék jelentős része ma inkább turisztikai, üdülő funkciót tölt be.

A hegyen sétálva hangulatos borászatokkal találkozunk, a remek Szent-György hegyi borok mellé finom falatokat kóstolhatunk, a panoráma pedig nem akármilyen: a tanúhegyek és a Balaton látképe akár egy képeslap panorámája tárul elénk.

SZENT GYÖRGY-HEGY HAJNALIG

Az év eseménye minden év június elején rendezik meg Hegymagason a Szent-György hegy hajnalig eseményt, ahol nyitott pincékkel, remek borokkal, gasztro élményekkel, koncertekkel és balatoni romantikával fűszerezve indíthatjuk a nyarat.

“Nyitott pincék, varázslatos megállók és még varázslatosabb borok, felettünk a csillagok, előttünk a Balaton.”  – így szól a a szervezők szlogenje, így már egyre izgatottabban várjuk az eseményt.

LENGYEL KÁPOLNA

A bortúra célja a Szent György hegy látképét meghatározó jellegzetes narancssárga épület, a Lengyel kápolna.
A hegy délnyugati oldalán, Hegymagas településen, a 215 méter magason áll, amelyet Boldogságos Szűz tiszteletére emelték az 1760-as években.

Tornyán két-két fülke tartalmazza Szent György és Szent Imre, míg az oromzat szélein Szent István és Szent László homokkőből faragott szobrait.

A Szent György-hegyről páratlan kilátásban lehet részünk a közelben álló Szigligeti várra, a Badacsonyi hegygerincre, Keszthelyi-fennsíkra és Tapolcára.

Még több információt a Csodálatos Balaton oldalunkon találtok a kápolnáról! 

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.