Csodálatos bortúra a Pannonhalmi borvidéken

LÁTNIVALÓK

Boldog Mór – kilátó és lombkorona tanösvény 

Az apátságot Szent István édesapja, Géza fejedelem alapította. A király gyakran járt az apátságban, fiával, Imre herceggel. Abban az időben volt Boldog Mór a főapát, akiről a híres kilátó kapta a nevét.

Lombkorona tanösvény

A Pannonhalmi Bencés Főapátság környezetéhez tartozik a Boldog Mór-kilátó, és az attól néhány lépésnyire található, különleges lombkorona-ösvény.
A halat – mint keresztény szimbólumot – formázó létesítmény tartószerkezete fémből készült, faborítást kapott. A lombkoronasétány kilátópontként is működik.

Lombkorona tanösvény

A hal farka a feljáró, a jelenlegi tanösvényről indul és a lejáró erre a tanösvényre vezeti vissza a látogatót. Közel 80 méter hosszú, és a legmagasabb pontja a talajszinttől 14 méter magasan fekszik. Kerekesszékkel is bejárható.

A tanösvény ingyenesen látogatható. Ingyenesen parkolni a Látogatóközponthoz tartozó parkolóban lehet.

Kilátó

A főapátság épületegyüttesétől délre eső dombocskán áll a 2012-ben átadott kilátó, ami az egyik első magyar származású főpapról kapta nevét. Az 1000 körül született Boldog Mór a magyar bencés szerzetesek első generációjához tartozott, és ő az első pannonhalmi diák, akit név szerint ismerünk. Egészen fiatalon, 30 éves kora körül lett a 996-ban alapított monostor harmadik apátja, majd 1036-ban István király pécsi püspökké nevezte ki.

Kilátás a Boldog Mór – kilátóból

20 méteres magasságból nézhetünk körbe a tetejéről. Rálátunk a Sokorói-dombság hullámaira, az alattunk elterülő Pannonhalma városára és az azonos nevű medencére, de tiszta időben jól látni a Bakony északi vonulatait is.

Boldogasszony-kápolna

A Boldogasszony Kápolnát 1714-ben kezdték építeni, akkoriban tóthegy lakosságának plébániatemplomaként működött. A templom alatti kripta mindmáig a szerzetesek temetkezőhelye, amely a hozzátartozók számára látogatható. A kápolna belsejében egy 1700-as évekből származó orgona és három barokk oltár található. Érdekesség, hogy a kápolna megépítése előtt ezen a helyen egy tarisznyavár helyezkedett el, amely hosszú időn át a Főapátság védelmét szolgálta.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság

A Pannonhalmi Bencés Főapátság

Az apátsági pincészet étterme

Az apátsági pincészet étterme

Régi hegyoldalba vájt pince az apátságtól lefelé vezető úton

Az apátságtól lefelé vezető úton

A Pannonhalmi Bencés Főapátság

A Pannonhalmi Apátsági Múzeum épülete

BORSÍTÍLUS

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.