800 milliós egyedi támogatást ad a Turisztikai Ügynökség a Légli borbirtok fejlesztésére

Balatonboglár déli részén, az egykor önálló községként létező Szőlőskislakon fejlesztik tovább a Légli család birodalmát, ehhez közel 800 milliós támogatást ad, a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökség.

A Csodálatos Balaton beszámolója szerint a támogatást Balatonboglár önkormányzata kapja, négy konzorciumi partnerrel dolgoznak együtt: mind a négy cég a Légli család vállalkozása.

Látogatóközpont, kilátó és borteraszok is épülnek a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által biztosított egyedi támogatásból a Balatonboglártól délre, 3 kilométerre található Szőlőskislakon. 

Légli Géza, az ország egyik meghatározó borásza közel 20 hektáron gazdálkodik itt, és van három kiadó apartmanja is. Így ír a környékről: „Valamikor lakott település volt, ahol az egykori több száz házból már csak pár áll, kissé megrogyva várva sorsuk jobbra fordulását.”

Légli Ottó a Borászok borásza díj és az Év Bortermelője díj korábbi nyertese. Elnöke a Szőlőskislaki Részönkormányzatnak és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának, tagja a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának, a balatonboglári önkormányzat képviselője.

A harmadik testvér, Légli Attila keramikus, a szőlőskislaki Légli Kerámia Manufaktúra alapítója.

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere jelentette be a Facebookon, hogy az állami turisztikai ügynökség közel 800 millió forintos hozzájárulásával turisztikai attrakció épül a János-hegyen.

Balatonboglár hátországában, Kislakon egy igazi szőlőhegy lesz bemutatva, úgy, hogy megmarad a táj érintetlensége, a turisták mégis látogathatják.

A tájékoztatóból kiderült az is, hogy a támogatásból utakat építenek, villamosítanak, felhúznak egy látogatóközpontot is, a konzorciumi partnerek segítségével pedig borteraszokat nyitnak.

Egy tavaly év végi polgármesteri határozatból tudható, hogy a projekt célját így határozták meg az önkormányzati tanulmányban:

„egy borturisztikai élményösvény kialakítása a balatonboglári János-hegyen, egységes arculattal rendelkező borteraszok, kóstolóterek, kerékpáros állomás és szervízpont kialakításával, rendezvények megtartásához megfelelő infrastrukturális háttér létrehozásával”. A beruházás fontosságát a többi között azzal indokolták, hogy „a borvidék és a (…) terület jelenleg alulteljesít”.

Guller Zoltán a Turisztikai Ügynökség vezérigazgató állítása szerint szakmai szempontok alapján döntenek az egyedi támogatási kérelmekről. A beérkező igényekről egy szakmai grémium dönt.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.