Az első magyar olívaolaj a Szent György-hegyről

Most készítettek először magyar földön termett olajbogyóból extra szűz olívaolajat hazánkban. A bor és az olíva a mediterrán térségben kéz a kézben járnak, így van ez a hegymagasi szőlőbirtokon is.

Tavaly késő ősszel szüreteltek először nagyobb mennyiséget Török Csaba birtokán, ahol a borkóstolóra érkező vendégeknek érdekességként kínálják a helyben készült olívaolajat.

Az ismert Szent-György hegyi borász több, mint 10 éve ültette az első örökzöld mediterrán fákat a birtokán, a szőlősorok végére.

Kezdetben 120 fával indult a telepítés, amelyeknek nagy része nem maradt meg, azonban a kezdeti kudarcokat újabb ültetések követték. Ki kellett tapasztalni, mely fajták azok, amelyek tudnak alkalmazkodni a magyarországi klímához.

Az olajfák jellegzetessége, hogy főként azokon speciális mikroklímával rendelkező helyeken élnek meg, amelyek egyben szőlőtermesztésre is ideálisak.

Az első szüretet tavaly késő ősszel tartották, hat nagy lombkoronájú 50 kg olajbogyót termett a mediterrán országokból beszerzett többszáz éves idős fákon, amelyből megfelelő technikai háttér megléte esetén 10 liter olajat lehet préselni. Ezek sajnos még nem álltak a készítők rendelkezésére, így kisebb küzdelemmel, de annál nagyobb örömmel 2,5 liter olajat sikerült sajtolni, amit indulásnak nagyszerű eredményként értékelt a készítő.

Az olajbogyó feldolgozásakor összetörik a gyümölcs húsát a maggal együtt, majd ezt pépesítik. Ezt a folyamatot olívamalmokban végzik a mediterrán vidékeken. Török Csaba terve is az, hogy a következő termést már gépek segítségével dolgozzák fel, így minél több borkóstolóra érkező vendégnek tudják a saját olajat kínálni, valamint néhány étterem exkluzív kínálatában is szerepelhet a magyar olíva.

Török Csaba elmondta, kevés esélyt lát arra, hogy Magyarországon gazdaságos lenne egy olajfaültetvény létrehozása, többek között a fák lassú növekedése miatt, a célja a rendelkezésre álló 35 fa termésének feldolgozásában való előrelépés.

Fotó: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.