5 dolog a Sauvignon Blanc-ról, amit ma szüreteltünk a Kis-Balatonnál

Világszerte az egyik legkedveltebb fehérbor a Sauvignon Blanc, azaz a “vad fehér”, amely számos fogással remekül párosítható.

Elsők között érett meg a kis-balatoni dombokon, és csodálatos szeptemberi napsütésben szüreteltünk a Kányaváry Borbirtokon.

Ropogós, csípős, széna, fű és zöld fűszerek zamatával varázsol el, néha trópusi jegyeket is felfedezhetünk benne. Ez a klasszikus fehérbor kiválóan illik a mostani meleg, napos indián nyár hangulatához.

Feltételezhetően a francia Bordeaux régióból (vagy azt is mondják a Loire völgyéből) származik a szőlőfajta. A szakértők szerint a csúcsok csúcsa Új-Zélandon terem a fajtából, de Ausztria, Chile, Dél-Afrika, és Kalifornia is remek tételeket készít, pont úgy, ahogy a hazai magyar borvidékek is igen magas minőséget képviselnek. Szereti a hűvösebb klímát, ha hosszabb ideig maradnak a fürtök a növényen, úgy hozza elő az illatos jegyeket, melegebb vidékeken pedig a trópusi gyümölcsös és almás jegyek dominálnak.

5 érdekesség, amit érdemes tudni a Sauvignon Blanc-ról

  1. Nagyon könnyen párosítható, szinte bármilyen fogáshoz remekül passzol, amit citromlével meg tudunk locsolni. Tenger gyümölcseihez, grillezett halakhoz, könnyű húsokhoz, zöldségekhez. Ami a sajtokat illeti, imádják egymást a kecskesajttal, vagy egy jó svájci a Gruyere-el is kiváló.
  2. Van egy legendás szerelmi kapcsolata is a fajtának: évszázadokkal ezelőtt egy napsütötte francia szőlőbirtokon találkozott egymással a Sauvignon Blanc és a Cabernet Franc, a szerelemből pedig megszületett a Cabernet Sauvignon
  3. Van egy “hasonmása”, a Fumé Blanc, ami valójában egy Sauvignon Blanc. A “fumé” azt jelenti, hogy füstös, Fumé Blanc-t pedig tölgyfahordóban érlelik, amely megadja a bornak a füstös jegyeket, amelyeket a az érlelés során kap meg.
  4. Nem hiába hívják VAD fehérnek (sauvignon=vad) hiszen az indái zabolátlanul nőnek jobbra-balra, ami sok-sok kézimunkát igényel a szőlőbirtokokon.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.