5 dolog a Sauvignon Blanc-ról, amit ma szüreteltünk a Kis-Balatonnál
Világszerte az egyik legkedveltebb fehérbor a Sauvignon Blanc, azaz a “vad fehér”, amely számos fogással remekül párosítható.
Elsők között érett meg a kis-balatoni dombokon, és csodálatos szeptemberi napsütésben szüreteltünk a Kányaváry Borbirtokon.
Ropogós, csípős, széna, fű és zöld fűszerek zamatával varázsol el, néha trópusi jegyeket is felfedezhetünk benne. Ez a klasszikus fehérbor kiválóan illik a mostani meleg, napos indián nyár hangulatához.
Feltételezhetően a francia Bordeaux régióból (vagy azt is mondják a Loire völgyéből) származik a szőlőfajta. A szakértők szerint a csúcsok csúcsa Új-Zélandon terem a fajtából, de Ausztria, Chile, Dél-Afrika, és Kalifornia is remek tételeket készít, pont úgy, ahogy a hazai magyar borvidékek is igen magas minőséget képviselnek. Szereti a hűvösebb klímát, ha hosszabb ideig maradnak a fürtök a növényen, úgy hozza elő az illatos jegyeket, melegebb vidékeken pedig a trópusi gyümölcsös és almás jegyek dominálnak.
5 érdekesség, amit érdemes tudni a Sauvignon Blanc-ról
- Nagyon könnyen párosítható, szinte bármilyen fogáshoz remekül passzol, amit citromlével meg tudunk locsolni. Tenger gyümölcseihez, grillezett halakhoz, könnyű húsokhoz, zöldségekhez. Ami a sajtokat illeti, imádják egymást a kecskesajttal, vagy egy jó svájci a Gruyere-el is kiváló.
- Van egy legendás szerelmi kapcsolata is a fajtának: évszázadokkal ezelőtt egy napsütötte francia szőlőbirtokon találkozott egymással a Sauvignon Blanc és a Cabernet Franc, a szerelemből pedig megszületett a Cabernet Sauvignon
- Van egy “hasonmása”, a Fumé Blanc, ami valójában egy Sauvignon Blanc. A “fumé” azt jelenti, hogy füstös, Fumé Blanc-t pedig tölgyfahordóban érlelik, amely megadja a bornak a füstös jegyeket, amelyeket a az érlelés során kap meg.
- Nem hiába hívják VAD fehérnek (sauvignon=vad) hiszen az indái zabolátlanul nőnek jobbra-balra, ami sok-sok kézimunkát igényel a szőlőbirtokokon.